Stadhuis schat rekening coronacrisis op 81 tot 131 miljoen

De coronacrisis gaat de gemeente tussen de 81 en 131 miljoen euro kosten, schat het stadhuis. Hoeveel schade het ‘grote’ Den Haag gaat compenseren, is nog onbekend.

Door

De ‘financiële impactanalyse’ is onderdeel van de voorjaarsnota die wethouder Boudewijn Revis (VVD, financiën) donderdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Hoewel de cijfers met onzekerheden zijn omgeven, is duidelijk dat de coronacrisis een aanslag betekent op de toch al wankele gemeentefinanciën.

 

We houden er rekening mee dat de komende maanden de nodige stevige besluiten genomen dienen te worden genomen
Boudewijn Revis, wethouder

 

De analyse wijst een aantal grote verliesposten aan. Zo loopt de gemeente 20- tot 25 miljoen euro mis aan parkeergeld door de afname van verkeer. Ook doen meer Hagenaars een beroep op inkomenssteun, omdat ze hun baan hebben verloren. De bijstand, zo schat de gemeente, kost dit jaar 11- tot 22 miljoen euro meer dan begroot. Ook de zorgkosten, toch al het hoofdpijndossier van de boekhouders op het stadhuis, vallen 14- tot 21 miljoen euro hoger uit, mede door de rol van de GGD als coronabestrijder.

‘Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, houden we er wel al rekening mee dat de komende maanden de nodige stevige besluiten genomen dienen te worden genomen,’ schrijft Revis.

Scenario coronacrisis

Onder de streep kost de coronacrisis de gemeente dit jaar 81- tot 131 miljoen euro. Voor deze schatting is de gemeente uitgegaan van het scenario dat de coronabeperkingen een halfjaar duren en de economie een jaar lang een diepe recessie doormaakt. Pakt de werkelijkheid anders uit, dan zullen de kosten uiteindelijk hoger of lager kunnen uitvallen. Kortom, de analyse biedt maar een bescheiden houvast.

 

Van zo'n 16- à 28 miljoen euro weet de gemeente al zeker dat de schade voor eigen rekening is

 

Wat de onzekerheid nog groter maakt: de gemeente weet niet hoeveel geld ze van de rijksoverheid kan verwachten. Vorige week kwam het ministerie met een compensatiepakket voor ‘medeoverheden’ van opgeteld 566 miljoen euro, onder meer voor misgelopen toeristenbelasting en parkeergeld. De reactie van het college van B en W was zuinig: ‘Dit is een eerste stap, die vraagt om vervolgstappen. Zonder die vervolgstappen is deze stap veel te bescheiden.’

Van een deel (16- à 28 miljoen euro) weet de gemeente al dat de schade hoe dan ook voor eigen rekening is. Het is aan het college, en dus de coalitiepartijen, om te besluiten door welke plannen uit de begroting een streep gaat. Het offer zal fors zijn: de ‘intensiveringen’ van dit jaar bedragen 67 miljoen euro in totaal.

 

Lees volgende week in de papieren editie van Den Haag Centraal meer over de financiële en maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis voor de stad. Meer weten over de krant? Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant en meldt u zich aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van