Vrees voor bouwschutting: ondernemers Lange Poten houden hart vast

De komst van een honderden meters lange bouwschutting leidt tot kopzorgen bij de ondernemers en omwonenden van de Lange Poten.

Door

Er staan al een paar winkelpanden aan de Lange Poten leeg en er komen er mogelijk nog meer bij. Brillenwinkel Pearl is net verkast naar de Hoogstraat. Niet verwonderlijk, want de renovatie van het Binnenhof zorgt voor een draconische ingreep. Na de zomer wordt in de lengte van de straat een hoge bouwschutting geplaatst op ongeveer vier meter afstand van de winkelpuien. “Hoe houden we de loop erin?”, vraagt Fabian Paagman, directeur van de gelijknamige boekhandel, zich af. Buurtbewoner Jeroen Oosterwal, voorzitter van de bewonersvereniging Rondom het Plein maakt zich weinig illusies. “We zitten een paar jaar in de shit. Eigenlijk is zo’n schutting niet acceptabel.”

Maar de schutting is volgens het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) nodig in verband met de veiligheid op en rond de bouwplaats. Alle gebouwen aan de westelijke zijde van de Lange Poten horen bij het complex van de Tweede Kamer en maken daarom deel uit van de renovatie. De schutting moet acht meter van de te renoveren gevels af komen te staan. Dat is nodig om voldoende ruimte te hebben voor takelwagens, maar ook voor brandweer en politie. Het gevolg van deze ingreep is dat als er aan de winkelzijde brand uitbreekt, de brandweerwagens van achter de bouwschutting moeten opereren. De omheining blijft vijf tot zes jaar.

‘Uitdaging’

Wethouder Saskia Bruines (D66, binnenstad) heeft gezegd dat de winkels open moeten kunnen blijven. Verder zou het gebied ‘aantrekkelijk en leefbaar’ moeten zijn voor bewoners en bezoekers. ‘Dit is een grote uitdaging,’ gaf de wethouder toe in een eerdere rapportage aan de gemeenteraad.

“Dat is het zeker,” zegt Paagman, “maar voorlopig zitten wij tussen de wal en het schip. De communicatie met het RVB en de gemeente is slecht. En ik merk niets van inspanningen om de loop erin te houden. Er komen alleen maar meer schuttingen en de bouwplaats op het Plein wordt ook nog eens uitgebreid. Minister Stef Blok heeft indertijd gezegd dat de bezoekersstromen op peil dienden te blijven. Dat was gewoon jokkebrokken.”

Lange Poten

Maar Paagman, die ook filialen heeft op de Frederik Hendriklaan en in de Mall of The Netherlands, denkt er niet over om te vertrekken. “Het is en blijft een mooie plek. We moeten ons erdoorheen slaan.” Dat zijn ze ook van plan bij de Mayflower Bookshop, die zich ongeveer één jaar geleden aan de Lange Poten vestigde. Bedrijfsleider Erik (‘achternaam niet zo nodig’) zegt laconiek er het beste van te willen maken. “We zitten hier net. Dan ga je niet meteen weer weg. Ik bekijk het positief. Door die schutting komen de mensen nog dichter naar ons toe.”

Ook The American Book Center blijft, wat wil zeggen dat boekwinkels de ruggengraat vormen van de straat. Erik ziet dat ook zo. “We versterken elkaar. Daarom zijn wij hier ook gekomen, omdat er al boekhandels zaten.” Een andere trekker blijft ook: ‘de’ Kruidvat. “We laten het over ons heen komen. Gelukkig kunnen we via de achterkant, vanaf de Kalvermarkt, worden bevoorraad,” zegt bedrijfsleider Willem Stuurman.

Toren

Het RVB en de gemeente werken aan voorzieningen en activiteiten rond het Binnenhof. Op de Plaats wordt binnenkort een informatiecentrum over de renovatie geopend. Op het Buitenhof komt een uitkijktoren te staan die een kijkje biedt op de Ridderzaal en de rest van het Buitenhof. Fabian Paagman is er sceptisch over. “Deze zaken leiden niet tot meer loop in de Lange Poten. Daar moet echt meer aandacht voor komen. Er was eerder een plan om een loopburg over het hele Binnenhof te bouwen. Dat leek me een grotere publiekstrekker dan de toren.”

Jeroen Oosterwal ziet het als buurtbewoner allemaal met lede ogen aan. “De Lange Poten hoort met zijn winkels echt bij dit deel van de binnenstad. Het mag geen spookstraat worden. Het is ook de taak van de gemeente en het RVB dat te voorkomen.”

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 9 februari gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van