Na jaren van verwaarlozing gaat Kroatië ambassade restaureren

Na jaren van verwaarlozing gaat Kroatië zijn monumentale ambassadegebouw aan de Groot Hertoginnelaan restaureren. Het vervallen monument is buurtbewoners al jaren een doorn in het oog.

Door

De Kroatische ambassadeur heeft de buurt op de hoogte gebracht van de renovatieplannen, meldt Bewonersoverleg Duinoord. Uiteindelijk wil de ambassade, die nu kantoor houdt aan de Surinamestraat in de Archipelbuurt, zijn intrek nemen in de villa.

“We waren uitgenodigd door de ambassadeur,” zegt Marcel Tielemans, lid van het actiecomité dat van de zomer een protestmars organiseerde. “Met een kleine delegatie zijn we vorige week langsgegaan. De ambassadeur vertelde dat ze het pand nu echt gaan opknappen.”

Verrot houtwerk

Dat is niet zomaar gedaan. Na jaren van verval is de klus dermate groot dat de verbouwing Europees moet worden aanbesteed. En dat betreft alleen nog de restauratie van de buitenkant, waar het rijke houtwerk van de gevel is verrot. “Ze hebben daarvoor een groot adviesbureau in de arm genomen,” vertelt Tielemans. De ambassade zegt het gebouw ook van binnen te willen laten opknappen.

 

We hebben de indruk dat het nu wel serieus is
Marcel Tielemans, actiecomité

 

De villa (of preciezer: de linkerhelft ervan) behoorde ooit toe aan Joegoslavië. Na de burgeroorlog in de jaren negentig zat de Servische vertegenwoordiging er een tijdje in, tot het gebouw in de boedelscheiding werd toebedeeld aan Kroatië. Omwonenden klagen al jaren over de slechte staat van onderhoud.

Verkoop ambassade Kroatië mislukt

Drieënhalf jaar geleden leek de neorenaissancevilla verkocht. Een rijke particulier had al getekend, maar liep vervolgens vast in de Kroatische bureaucratie. De verkoop ging niet door. Buurtbewoners hebben er genoeg van en eisten deze zomer dat Kroatië zijn verantwoordelijkheid neemt. Een proteststoet bood toen een petitie aan bij de ambassade aan de Surinamestraat.

Of die demonstratie de reden is voor de restauratieplannen, durft Tielemans niet te zeggen. Zolang de steigers er nog niet staan, is niks zeker. “Het heeft er wel vaker op geleken dat er wat ging gebeuren. Maar we hebben de indruk dat het nu wel serieus is.” Geld lijkt geen hindernis. “De ambassadeur zei zich daar geen zorgen om te maken.”

Kroatië ambassade

Demonstranten lopen een protestmars van het krot naar de huidige ambassade. (Daniella van Bergen)

Meer Haagse ambassadepanden verkeren in slechte staat door nalatigheid van hun eigenaren. Net als diplomaten genieten gebouwen van buitenlandse staten immuniteit. De gemeente kan dus geen dwangsom opleggen of andere bestuursmaatregelen treffen tegen staten die monumenten laten verpieteren. Wel oefent het ministerie van Buitenlandse Zaken achter de schermen druk uit op ambassades om hun vastgoed beter te onderhouden.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van