Nieuw horecapaviljoen in duinstrook bij haven

Het oude snackpaviljoen dat bij de havenmond stond, herrijst in de duinstrook langs de Strandweg. Het college van B en W is akkoord gegaan met het plan van de onderneming JM Snacks.

Door

Eigenlijk geldt het duin als natuur en kan er daar, niet ver van de plek waar de Vissershavenweg uitkomt op de Strandweg, niet worden gebouwd. Maar B en W stellen de raad voor een ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven. Het paviljoen met terras komt te staan naast de ingang van de parkeergarage die onder het duin in aanbouw is.

Erboven komen waarschijnlijk de omstreden duinpaviljoens te staan die de gemeenteraad niet wil, maar die de gemeente procedureel niet meer kan tegenhouden. Het plan van JM Snacks wordt nog ter inzage gelegd, zodat bezwaar kan worden gemaakt.

Nieuw horecapaviljoen

Het nieuwe paviljoen is de opvolger van een oude snackbar die op het Adriaan Maasplein stond, maar die moest wijken voor de bouw van het Inntel Marina Beach Hotel. De nieuwbouw maakt deel uit van de moeizaam verlopende ‘gebiedsontwikkeling Noordelijk Havenhoofd’.

De regie is er niet in handen van de gemeente, maar van VolkerWessels Vastgoed. Eerder ontstond een conflict omdat de bouwer weigerde de parkeergarage in aanbouw te nemen. Dat gebeurde later alsnog, na zware druk vanuit de gemeente.

KNRM-huisje

In hetzelfde gebied staat ook nog het te slopen oude hoofdkwartier van de inmiddels verhuisde Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De Bond Heemschut had verzocht dit gebouwtje uit 1938, ‘het eerste stenen reddinghuis’, te redden en het als monument te beschermen. Maar B en W hebben recent laten weten dat de architectuur ervan ‘niet bijzonder’ is. Bovendien zijn er vergevorderde plannen voor nieuwbouw voor visverwerkende bedrijven. De gemeente richt zich qua behoud op de Visafslag, die wel een monumentale status heeft.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 9 februari gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van