Slaapstad Den Haag: Hotelkamers leeg, woonruimte schaars

Het ene na het andere hotel opent z’n deuren in Den Haag. Maar zit de stad daar nog wel op te wachten? Zelfs de hotelbranche is kritisch. ‘We zijn niet tegen groei, maar dit is ongezond.’

Door

Het kan niet op met de hotels en boetiekappartementen in Den Haag. Kwamen er vorig jaar al aanvragen voor zo’n 1500 kamers bij, dit jaar verwacht de gemeente Den Haag dat de capaciteit met nog eens 750 kamers wordt verhoogd. En dan zijn er op het moment nog zo’n 25 nieuwe initiatieven in het stadsdeel Centrum bekend. Onder de ‘nieuwe grote jongens’ Moxy (144 kamers, Dr. Lelykade), Fletcher Scheveningen (120 kamers, Gevers Deynootweg) en het Mövenpick Hotel The Hague (72 kamers, Paleisstraat). Het Inntel Hotel Den Haag Marina Beach (226 kamers, Havenhoofd) heeft in maart z’n deuren geopend en het IHG Voco-hotel (204 kamers, Kneuterdijk) verwelkomt deze maand nog zijn eerste gasten.

Den Haag lijkt een inhaalslag te willen maken. De afgelopen tien jaar, zo rekende de gemeente uit, groeide het aanbod aan hotelkamers in de stad met een kwart, terwijl de vraag naar overnachtingen met 40 procent toenam. Maar toen was corona nog ver weg, en was het tekort aan betaalbare woningen minder nijpend.

Vincent Pahlplatz, voorzitter van het Haagse Hoteloverleg (voor drie-, vier- en vijfsterrenhotels) maakt zich zorgen. “We zijn niet tegen groei, maar dit is ongezond. De koek wordt kleiner en dat gaat altijd ten koste van iemand. De afgelopen periode zijn er veel hotels bij gekomen. Stuk voor stuk prachtig, daar niet van. Maar met hun komst is er een stijging van 28 procent aan kamers in een periode van twee jaar. Dat is te veel in één keer. De vraag is niet gelijk aan het aanbod. Daarnaast heeft corona een waanzinnige impact. Het gaat nog wel twee tot drie jaar duren voordat onze sector er weer bovenop komt.”

Mövenpick Hotel

Toen Dimitri Kalaitzis, general manager van het Mövenpick Hotel The Hague, in deze stad neerstreek, zag de toekomst er nog rooskleurig uit. “In Amsterdam zag je een verzadiging qua hotelcapaciteit, terwijl Den Haag groeipotentieel had. Door corona ziet de wereld er plots heel anders uit. Het is beter voor de stad als er kritisch gekeken wordt naar nog meer uitbreiding.”

 

Ons gebouw zou alleen al vanwege de hoge grondprijs niet in aanmerking komen voor goedkope woningen.
Dimitri Kalaitzis (general manager Mövenpick Hotel The Hague)

 

Het IHG Voco-hotel, bij hem om de hoek, is een geduchte concurrent. “Ik hoopte op een voorsprong toen we een jaar geleden het hotel aan de Paleisstraat opende. Dat is niet gelukt. Het voelt alsof we samen opnieuw starten. Alhoewel, de afgelopen maand hebben we best redelijk gedraaid. Ik ga ervan uit dat we in juli en augustus goed bezet zijn, maar daarna? Ik ben heel benieuwd wat de ambassades en grote bedrijven zullen doen. Laten ze weer mensen invliegen? Komen er weer congressen? Als de zakelijke markt weer op gang komt, zie ik het hoopvoller in dan nu.”

Ondertussen bemoeien ook steeds meer raadsleden zich met de hotelhausse in de stad. Lesley Arp, fractievoorzitter van de SP, diende afgelopen voorjaar de motie ‘Snoeien in planvoorraad hotels’ in, waarin zij het college onder meer oproept om plekken voor nog niet vergunde hotels om te zetten naar woningbouw voor sociale huur.

“Een mooie gedachte,” reageert Pahlplatz. “Ik wil ook meer betaalbare woningen voor mijn personeel, maar onder de huidige regelgeving is het simpelweg onmogelijk om van hotels woningen te maken, zeker in het centrum. Kijk naar een hotel als Voco aan de Kneuterdijk. We hebben het over een rijksmonument. Waarmee je daar allemaal rekening moet houden… Als al aan alle voorwaarden voor woningbouw kan worden voldaan, is de prijs per vierkante meter veel te hoog om er sociale huurwoningen van te maken.” Kalaitzis is het met Pahlplatz eens. “Ons gebouw zou alleen al vanwege de hoge grondprijs niet in aanmerking komen voor goedkope woningen.”

Bleijenburg

Raadslid Arp denkt daar anders over. “Misschien geen rijksmonument, maar het voormalige kantoorgebouw aan het Bleijenburg had prima als studentenhuisvesting kunnen dienen. De kunstacademie en de Universiteit Leiden zitten daar om de hoek.” Nu komt er een hotel: Hotel Bleijenburg.

ik mis wat creativiteit van de gemeente om de woningnood te bestrijden
Lesley Arp (SP Den Haag)

Pauline van der Vorm, bestuurslid van de bewonersorganisatie Rondom het Plein, had een gesprek met de eigenaar van het pand: vastgoedontwikkelaar Fresh Real Estate uit het Benoordenhout. “Zij vertelden me dat ze in eerste instantie hier woningen wilde neerzetten, maar de gemeente stelde daarvoor eisen aan de parkeernormen en toen ging het plan niet door.” Een vreemde redenatie, vindt Arp. “Moeten we in het centrum niet eens wat losser omgaan met die parkeernormen? Het Centraal Station ligt op loopafstand. Je kunt het in elk geval onderzoeken, ik mis wat creativiteit van de gemeente om de woningnood te bestrijden.”

Shell

In plaats van het stimuleren van bouwvergunningen voor de hotellerie, vindt Pahlplatz, zou de gemeente de vraag naar hotelkamers moet stimuleren. “Wij zijn een van de grootste banenmotors van de stad. Gevulde hotelkamers zorgen voor werkgelegenheid, lege hotelkamers niet. De gemeente kort sinds vorig jaar structureel 5 miljoen euro op economie, waarvan 1 miljoen op evenementen en 1 miljoen op The Hague & Partners, dat de promotie van de stad verzorgt. Vanwege corona stort de gemeente nu een bedrag van 4 miljoen euro in de pot, maar dat is eenmalig. Terwijl je juist je stad vooruit moet helpen: grote bedrijven hiernaar toe halen, congressen organiseren. Een bedrijf als Shell is goed voor 70.000 kamers per jaar. Dat heeft impact. Niet alleen voor de horeca, maar ook voor de retail en musea. De gemiddelde congresbezoeker geeft bijna 400 euro per dag uit.”

Arp deelt die opvatting niet. “Er is al tijden een lobby gaande om het beknibbelen op citymarketingbudgetten terug te draaien. Ik zou dat willen omdraaien: steek geen geld in reclamecampagnes, maar liever in attracties. Zorg dat de culturele instellingen niet omvallen.”

Tijdelijke hotel-stop

De motie van Arp werd aangenomen door de raad, al vindt het SP-raadslid dat daar weinig mee is gebeurd. “Het enige wat eruit voort is gekomen, is een nieuwe hotelvisie (de huidige visie dateert uit 2016, red.), maar daarvan hadden we al kennisgenomen.” De onlangs ingediende motie voor een tijdelijke hotelstop met de HSP en de Partij voor de Dieren werd door een meerderheid in de gemeenteraad verworpen. “Blijkbaar vindt een deel van de raad het onderwerp niet urgent genoeg.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de krant van 10 juni gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Bekijk meer van