Wethouder worstelt om bouwprojecten Noordelijk Havenhoofd te redden

Het opvallende Inntel Hotel bij het Noordelijk Havenhoofd is open, voorlopig. Maar de beloofde parkeergarage is er niet. Ook andere projecten stagneren.

Door

Consternatie in de raadscommissie ruimte op 17 februari. Wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) deelde bijna terloops mee dat het mis is met het grootschalige bouwproject ‘Noordelijk Havenhoofd’. Opnieuw mis is. Een andere tegenslag was een paar jaar geleden het afhaken van de Visafslag; eigenaar United Fish Auctions (UFA) stapte uit het samenwerkingsverband tussen gemeente, bedrijfsleven en VolkerWessels. De droom was: behalve het hotel een gerenoveerde Visafslag en nieuwe bedrijfsgebouwen, horeca en woningen aan de Visafslagweg en op de duinstrook.

Nu moest Mulder melden dat wat letterlijk en figuurlijk de basis is voor het project hopeloos stagneert. De 840 parkeerplaatsen tellende parkeergarage in de duinstrook had al klaar moeten zijn, maar ontwikkelaar/aannemer VolkerWessels is nog niet eens begonnen met de bouw. “Ze hebben geen bouwplicht,” moest Mulder bekennen. VolkerWessels weigert aan de slag te gaan bij het Noordelijk Havenhoofd, omdat het bedrijf geen exploitant voor de garage heeft kunnen vinden. Bovendien is er bodemverontreiniging aangetroffen.

De bouwer wil een bijdrage van de gemeente én een korting op de grondprijs. “Ik voel mij daartoe niet geroepen,” zei Mulder. De raad ook niet, blijkens de geuite verbazing. “Ik voel mij overvallen,” aldus SP-fractievoorzitter Lesley Arp. “Laat VolkerWessels het maar uitvechten met het hotel,” vond VVD’er Jan Pronk. De garage bij het Noordelijk Havenhoofd is onder meer bestemd voor de hotelgasten en voor werknemers en bezoekers van de Visafslag en andere visbedrijven in het gebied.

Ontsnappingsclausule

In theorie had het 226 kamers tellende Inntel Hotels Den Haag Marina Beach, zoals de officiële naam luidt, maandag niet open gekund. Het gebeurde toch omdat de ‘gebiedsontwikkelingsovereenkomst’, die de basis vormt voor het hele project, een ontsnappingsclausule bood: een tijdelijk parkeerterreintje. En dat is er nu. Maar achter de schermen wordt koortsachtig overlegd.

 

Ik snap dat de gemeente druk op de ketel houdt, maar ik ga ervan uit dat de wijze koppen eruit komen.
Stephan Koelemans (Inntel Hotels Den Haag Marina Beach)

 

Mulder wil dat VolkerWessels zijn verplichtingen nakomt. Hij berichtte de raad woensdag dat het bedrijf bereid is te garanderen dat de garage ‘binnen vijf jaar’ wordt gebouwd. Wil de gemeente het sneller, dan zal ze met geld over de brug moeten komen. Mulder neemt nu twee maanden de tijd om er met VolkerWessels uit te komen. Lukt dat niet, schrijft hij, dan ‘zullen we alsnog moeten handhaven en tot sluiting van het hotel overgaan, wegens het ontbreken van het voldoen aan de parkeereis die is gesteld in de vergunning’.

Voor één partij is dit in elk geval niet acceptabel en dat is uiteraard het hotel. General manager Stephan Koelemans denkt dat VolkerWessels dat niet laat gebeuren. “Onze advocaten zijn ermee bezig, bij een sluiting krijgt VolkerWessels een enorme schadeclaim aan zijn broek. Ik snap dat de gemeente druk op de ketel houdt, maar ik ga ervan uit dat de wijze koppen eruit komen.”

‘Partner’

Mulder liet in de eerdere vergadering weten dat ook dit, net als bijvoorbeeld cultuurtempel Amare, een probleem is dat hij bij zijn aantreden in september ‘aantrof op zijn bureau’. Hij verwees daarmee impliciet naar een reeks illustere voorgangers: Marnix Norder (PvdA), Karsten Klein (CDA) en Boudewijn Revis (VVD). Zij allen waren betrokken bij het project Noordelijk Havenhoofd. Geheel in lijn met de tijdgeest zag de gemeente zichzelf als ‘partner’ en niet meer als strak sturende overheid. En zo rolde die overeenkomst eruit, waarin de macht in feite werd overgedragen aan VolkerWessels. Die partij zal, zo staat er, ‘voor eigen kosten en risico de gebiedsontwikkeling uitvoeren’.

 

Wat mij verbaast is dat de gemeente hier de regie volledig uit handen heeft gegeven.
Henk Grootveld (voorzitter KNRM-Scheveningen)

 

En in december 2019 bevestigde het college van B en W zijn eigen machteloosheid nog maar eens in antwoord op een verontruste motie van CDA’er Kavish Partiman. De gekozen constructie houdt in dat VolkerWessels ‘aan het roer staat en het tempo van planvorming en -realisatie door hen wordt bepaald’.

Meningsverschillen

Tegelijk is Mulder ook in overleg met UFA, het bedrijf dat eigenaar is van de Visafslag. UFA bleef in 2017 buiten de gebiedsontwikkelingsovereenkomst omdat er te veel meningsverschillen lagen met de gemeente. Maar omdat het voor de haven essentieel is dat de oude afslag wordt gerenoveerd, moet hier een oplossing worden gevonden. De gemeente heeft nieuwe voorstellen gedaan. Er zal een hogere bijdrage worden gegeven en de stad zal garant staan voor een lening die UFA moet afsluiten om de renovatie te kunnen betalen. De aandeelhouders moeten daarover nog een besluit nemen.

Eén ding lijkt al wel te gaan gebeuren bij de Visafslag. Tussen het reusachtige gebouw en de Vissershavenweg komt het nieuwe boothuis van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) te staan. Als dat klaar is, wordt het oude KNMR-gebouwtje in de duinstrook gesloopt, zodat daar ruimte ontstaat voor nieuwe ontwikkelingen. Terugkijkend verbaast Henk Grootveld, voorzitter van KNRM-Scheveningen, zich wel over de gang van zaken. “Aanvankelijk zijn er zonder ons overeenkomsten getekend. En dat terwijl wij als dienstverlenende hulporganisatie toch belangrijk zijn. Wat mij verbaast is dat de gemeente hier de regie volledig uit handen heeft gegeven.”

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 25 februari 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van