Voco opent eind juni: van monumentaal bankgebouw tot eigentijds hotel (foto’s)

Het viersterrenhotel Voco The Hague, met 204 hotelkamers, aan de Kneuterdijk opent eind deze maand. Karakteristiek aan dit gebouw is de zandkleurige gevel die veel Hagenaars zullen associëren met de oude ABN Amro.

Door

“Ga je mee naar de slaapkamer?”, vraagt Inge van Weert. Het wat ongebruikelijk verzoek is in dit geval te billijken. Overal in het deze maand te openen viersterrenhotel Voco The Hague aan de Kneuterdijk lopen werklui te sjouwen, te schuren en te boren. Een rustig gesprek kan nu alleen op een van de 204 hotelkamers plaatsvinden. In de suite kijkt de general manager om de hoek of alles er netjes bij staat. Met een blik op het matras: “Weet je waar dit van is gemaakt? Van gerecyclede petflessen. Probeer maar, het ligt heerlijk zacht.” Niet alleen de bedden zijn gerecycled, ook de kleerhangers. Ze loopt door naar de badkamer waar navulbare flessen van Antipodes staan. “Een natuurcosmeticamerk, want duurzaamheid is een belangrijke pijler voor Voco.”

Voco is het nieuwe merk van IHG Hotels & Resorts (IHG), wereldwijd één van de grootste hotelbedrijven. Onder IHG vallen eveneens boetiekhotel Indigo aan het Noordeinde en de shortstaysuites van Staybridges aan de Lange Vijverberg. “Wij zijn hét collectiemerk van IHG. Er is al een aantal hotels in Engeland, Parijs en Dubai. Maar wat betreft de Benelux zijn we de eerste.”

Welkomstpakketje van Voco

Elke Voco heeft zijn eigen identiteit, het is dus niet een kwestie van copy-paste. Hotelgasten ontvangen bij aankomst bijvoorbeeld een lokaal welkomstpakketje: een borstplaat van Haagse Hopjes, lavendel en Haagse honing.”

Van Weert staat op en pakt een kleerhanger uit de kast met daarop een plaatje van een uil. “Dit komt wel terug bij alle hotels van Voco. Onze drie mascottes zijn de vink, de uil en de flamingo. De eerste staat voor gekwetter, een welkomstbegroeting. Die afbeelding staat op onze kamerkeycards. De uil staat voor rust, die vind je hier in de slaapkamer terug en de flamingo betekent party. Geschikt als logo voor de barmenu’s. Maar we hebben de vrijheid genomen om als Haags hotel ook een Haagse icoon te gebruiken: de ooievaar. Voor in de vergaderruimtes.”

 

Foto’s: Brian Mul

 

Karakteristiek aan dit gebouw is de zandkleurige gevel van natuursteen die veel Hagenaars zullen associëren met de oude ABN Amro. Maar de plek kent een rijkere geschiedenis. Johanna de Witt woonde hier met haar echtgenoot Jacob van Beveren tot haar broers Johan en Cornelis in augustus 1672 om de hoek werden vermoord (Johan woonde op nummer 6). Nummer 8 was ook het huis van de staatsman Gijsbert Karel van Hogendorp.

Hij overtuigde de prins van Oranje, Willem Frederik van Oranje-Nassau, er in 1813 van terug te keren van Engeland naar Nederland om een einde te maken aan de Franse overheersing. In 1923 werd het huis vervangen door een bankgebouw voor de Rotterdamsche Bankvereeniging, een van de voorlopers van ABN Amro.

Botanica

De gevel van architect ir. H.F. Mertens bleef bewaard, maar wat daar nu achter zit, zal velen verrassen. Voorbij de grote lobby leiden honderden vlinders je door het atrium naar restaurant Botanica. Met daarachter weer een terras, dat uitkomt op het Noordeinde. “De focus in het restaurant ligt op groente,” vertelt Van Weert.

 

Hier geen portiers met witte handschoenen, maar mixologists die je cocktail shaken.
Inge van Weert

 

“Vlees of vis zien we als garnituur. Ik merk dat veel mensen zoekende zijn: ze willen wel minder vlees eten, maar ze vinden vaak geen goed alternatief. Wij hopen dat we mensen kunnen inspireren met onze groentegerechten.” Voco werkt vooral met lokale producten en ondernemers. Zo komt de groente van ‘Le Spécialiste du Frais’ Rutten, het brood van Lekker Brood en de biologische en veganwijn van Bosman Wijnkopers. “Op het dak plaatsen we straks bijenkorven, zodat we onze eigen honing kunnen maken.”

Gastrobar

Voco is er niet alleen voor de toeristen of zakenmensen, benadrukt general manager Van Weert. “We zijn er ook voor de mensen en de bedrijven uit deze stad.” Inmiddels zijn we van de suite naar de begane grond gelopen. Bij de ingang opent ze een van de vergaderruimtes. “Die kun je gewoon afhuren voor een vve-vergadering. Onze gastrobar zit daarom niet helemaal op de zevende etage, maar hier beneden.”

Die bar, Ultramarijn genaamd, zit aan de andere kant van de ingang. “Het stoute zusje van Botanica,” aldus de general manager. “Beetje Jules Verne meets steampunk.” Op de kaart: ‘all day egg-dishes’ en ‘seizoens-bites’. Van Weert: “Hier geen portiers met witte handschoenen, maar mixologists die je cocktail shaken. We hopen hier binnenkort een terras te openen. Dat wil de gemeente ook graag: meer reuring aan de Kneuterdijk. We kunnen het alleen maar toejuichen.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de krant van 10 juni gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Bekijk meer van