Slapen als een vorst met bankgeheimen

In de voormalige De Nederlandsche Bank aan het Noordeinde zit sinds kort boetiekhotel hotel Indigo The Hague – Palace Noordeinde.

Door

Als Sophie Scholten de vitrage opzijtrekt, wordt duidelijk waarom dit misschien wel de mooiste kamer is van het pas geopende viersterrenhotel hotel Indigo The Hague. Het ligt pal tegenover Paleis Noordeinde. “Hoef je voor Prinsesjesdag niet meer in de menigte te staan voor de balkonscène,” grinnikt de operation supervisor. Daarna wijst ze naar beneden. “Maar als deze kamer of die hierboven al bezet is, kun je vanaf april ook een kop koffie drinken op ons nieuwe terras. Dat biedt hetzelfde uitzicht.”

Designhotel hotel Indigo is de eerste Nederlandse vestiging van de hotelketen Intercontinental Hotels Group (IHG). Alles is er even mooi. Architect Hugo Boenders kreeg de vrije hand. Maar hij liet een deel van het voormalige kantoor van De Nederlandsche Bank uit 1884 intact. Zo zijn de glas-in-loodramen, tralies, natuurstenen tegels en marmeren lambrisering gebleven in het negentiende-eeuwse neorenaissancegebouw. Verder: een groot aantal van de originele deuren en kasten komt terug in de 63 kamers.

Indigo

Als je door de gangen loopt, ruik je de nieuwigheid. Er zijn drie type designkamers: Court Capital, Lofty Living en Royal Residence. We lopen ze langs. En allemaal hebben ze een extra lang bed (meer dan 2 meter) en een mooie, strakke badkamer, deels bekleed met marmeren tegels. Boven de wastafels spiegels die wel erg veel lijken op onze oude guldens. Verderop hangen bordjes met afbeeldingen van andere muntstukken. Soms met – hoe kan het ook anders – de portretten van prinses Beatrix of koning Willem-Alexander.

Knipogen naar het bankgebouw, destijds ontworpen door architect Gerlof Salm en zijn zoon Abraham, vind je overal. Van de sleutelhanger met een ‘gouden’ staafje dat klaarligt op het bed tot de multifunctionele stalen kluis, waar gasten aan het wiel moeten draaien om het te openen. Daarachter bevindt zich een minibar met water en koffie- en theefaciliteiten. “Deze faciliteiten zijn inclusief,” licht Scholten toe.

The Gold Bar

We nemen de lift naar het souterrain waar bartender Iris Treffers cocktails aan het shaken is. De sfeer is er ontspannen, donker en mysterieus. The Gold Bar is duidelijk geïnspireerd op een speakeasy (fluisterbar). Dit is van oorsprong de Amerikaanse aanduiding voor de vaak illegale gelegenheden die vanwege de drooglegging van alcoholische dranken tussen 1920 en 1930 populair waren. En de laatste jaren beleven de speakeasy’s een revival in Europese steden. Voor sommige moet je bij de ingang een speciale code doorgeven. Bij hotel Indigo  niet. “Gisteren zat deze ruimte helemaal vol,” zegt Scholten. “En niet alleen met hotelgasten, juist mensen uit de buurt komen hier een afzakkertje doen.”

De benedenruimte heeft nog een verrassing in petto. Zo loop je via een zijingang door naar een grote, originele kluisdeur. Daar zit meeting room The Vault achter. “Hier lag vroeger een deel van de Nederlandse goudvoorraad opgestapeld,” vertelt Scholten. En nu ligt er een groot tapijt van beeldend kunstenaar en fotograaf Nissim Ment. Hij verwerkte er allerlei elementen van guldenbiljetten in, zoals afbeeldingen van de snip en de Nederlandse wiskundige Baruch Spinoza. Hier kun je plaatsnemen op met velours beklede bankjes en stoelen.

Dineren

Terug op de begane grond kom je voorbij de receptie terecht in brasserie Stocks & Bonds. We zien hoge plafonds ondersteund door Korinthische zuilen en een visgraat houten vloer. Hier kun je ontbijten, lunchen en dineren. Verder, in een zijkamer, waar wat kleinere, rode kluizen nog steeds open kunnen, wordt elke ochtend het royale ontbijt klaargezet.

En de gast zal zich een koning voelen. Verse jus, verschillende soorten sapjes, croissants, chocoladebroodjes, brownies, zalm, vleeswaren, yoghurt en vers fruit. Verder is er nog een aparte kaart waar je per gast twee items van mag kiezen. Zoals pancakes of scrambled eggs. De koffie met een stukje boterkoek komt de gastheer je brengen. Ook ontbijten mag iedereen, ook als je hier niet slaapt,” tipt Scholten. “Maar misschien is het wel handig om even van tevoren te bellen. Het wordt al steeds drukker.”

Hotel Indigo The Hague – Palace Noordeinde, Noordeinde 33. De prijzen variëren per dag. Wie dit weekend in het hotel wil slapen, is rond de 130 euro per kamer kwijt. Meer informatie: www.ihg.com

Wilt u meer lezen over cultuur? Neem dan een abonnement op DHC.

Bekijk meer van