Hip hotel blikvanger in sluitstuk voor nieuwe tweede haven

‘Het moest vooral geen zwaar en imposant gebouw worden’

Door

Door Marc Konijn

Moxy is een nieuwe hotelformule van Mariott dat in razend tempo over de hele wereld wordt uitgerold. Moxy richt zich op een jong publiek: de millennial die veel reist en zelfstandig is. De inrichting is altijd hip, met grote loungeruimtes en snelle wifi. In de haven van Amsterdam opent deze maand een vestiging. Scheveningen krijgt de tweede Moxy van het land.

Het hotel telt vijf verdiepingen met 144 kamers die in het middeldure segment vallen. Aan de kant van de Pijp, de waterverbinding tussen de eerste en de tweede haven, komen een grote lobby en loungeruimtes, zodat de gasten zicht hebben op de langsvarende schepen en bedrijvigheid in de haven. In de lobby zijn ontbijt en iets te drinken te krijgen. Voor een warme maaltijd of uitgebreide lunch zullen de gasten de restaurants in de haven moeten opzoeken.

Architect Mark Graafland van Bureau Kroner uit Den Haag heeft in het ontwerp van het hotel gekozen voor veel glas. “Het moest vooral geen zwaar en imposant gebouw worden. Daarom hebben we ingezet op licht en transparant materiaal, glas met een groene tint, zodat het heel erg meedoet met de luchten van Scheveningen. Het gebouw valt op, maar zonder storend aanwezig te zijn.”

Opmerkelijk aan het ontwerp is ook de duurzaamheid. In het hotel is geen beton en staal te vinden. Het wordt vrijwel geheel opgetrokken uit hout. De houten kamers worden prefab aangeleverd en op elkaar gestapeld tot een groot gebouw. Het gebouw is – ook doordat het hout zeer massief is – volledig brandveilig. Graafland: “Het glas komt er als een soort regenjasje overheen.”

Op de begane grond heeft bureau Kroner juist gekozen voor veel baksteen; het is een verwijzing naar de oude pakhuizen in de havens en het sluit aan bij de andere gebouwen in het gebied. In dit deel van het nieuwe complex komt het bedrijfsverzamelgebouw van 3600 vierkante meter, dat nadrukkelijk is bedoeld voor lokale ondernemers die in de maritieme sector werkzaam zijn. Het Haagse stadsbestuur had dat als eis neergelegd, om de bedrijvigheid in de havens te waarborgen en te stimuleren.

Een andere eis van de gemeente was dat de ontwikkelaar ook zorg draagt voor de inrichting van de openbare ruimte. Die gaat behoorlijk op de schop. De nieuwbouw komt namelijk aan het einde van de Zeesluisweg op de plek waar nu nog een klinkerweg schuin naar beneden loopt. Deze hellingweg van de eerste naar de tweede haven verdwijnt.

De bezoekers van de haven zullen voortaan de weg ‘buitenom’ moeten nemen, langs de Pijp. Daar moeten de ontwerpers op last van de gemeente ook ruimte vrijhouden voor de brug over de Pijp – een belangrijke verbinding voor wandelaars en fietsers tussen het zuiderstrand en de boulevard van Scheveningen. Eerdere plannen voor een brug zijn onder druk van visserij en offshore gesneuveld. Nu blijkt dat de brug in het stadhuis toch nog op de agenda staat. Wanneer die aangelegd gaat worden, is onbekend.

Het nieuwbouwplan draagt de naam ‘Scheveningse Kaai’ en wordt getrokken door Vastint Hospitality. Deze internationale projectontwikkelaar heeft de tender gewonnen die de gemeente Den Haag vorig jaar heeft uitgeschreven. In totaal hebben drie ontwikkelaars een plan ingediend. De gemeente is nog op zoek naar een andere locatie voor een leerwerkplaats voor jongeren. De verwachting is dat de bouw aan het eind van dit jaar van start kan gaan. In 2019 moet alles opgeleverd zijn.

De gemeente eist dat de ontwikkelaar ook zorg draagt voor de openbare ruimte. | Artist’s impression: Bureau Kroner architecten

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

Standaardportret
Bekijk meer van