Nieuwe Kerk wordt hotel Black Pearl

Het exterieur van de in 1893 gebouwde kerk blijft grotendeels ongewijzigd

Door

Door Herman Rosenberg

De Scheveningse Nieuwe Kerk wordt een hotel. Het Delftse architectenbureau Mecanoo heeft een ontwerp gemaakt voor een ingrijpende verbouwing.

Als ontwikkelaar treedt op Hol Handelsonderneming uit Heteren, die het gebouw al sinds 2009 in bezit heeft. De aanvraag voor een omgevingsvergunning (bouwvergunning) is onlangs bij de gemeente ingediend. Eigenaar Klaas Hol wil nog geen toelichting geven op zijn plannen. “Het is nog te vroeg. Ik wil eerst afwachten of er nog bezwaren worden ingediend,” zegt hij.

Hol wilde de voormalige hervormde kerk eerder verbouwen tot kantoor. In het kader van dat plan is er rond 2011 een grote kelder aangelegd die een grotere oppervlakte heeft dan de kerk zelf. Uit de vergunningsaanvraag blijkt dat die ruimte nu opnieuw wordt verbouwd; er komen onder meer een zwembad en een fitnesscentrum in. Het hotel krijgt een restaurant en negentien kamers, verdeeld over drie verdiepingen die in de voormalige kerkzaal worden gebouwd. De kerk wordt niet volledig dicht gebouwd. Er blijft één centrale open ruimte die zicht biedt op de houten kap en de kerkramen. Die ruimte wordt op de verdiepingen doorsneden door loopbruggen.

Het exterieur van de in 1893 gebouwde kerk blijft grotendeels ongewijzigd. De verbouwing zou later dit jaar moeten beginnen. Ondernemer Hol kocht vorig jaar ook het naast de kerk gelegen voormalige Appel Theater. Over wat hij met dit historische complex van plan is, wil hij evenmin mededelingen doen.

De Nieuwe Kerk en het voormalige Appel Theater. | Foto: DHC/Sebastiaan Boot  

Standaardportret
Bekijk meer van