Zomerdienstregeling: meer trams en bussen naar Scheveningen en Kijkduin

In de zomervakantie rijden tram 9 naar Scheveningen en bus 23 naar Kijkduin vaker. De frequentie van een aantal andere lijnen gaat dan juist omlaag.

Door

Het zijn de belangrijkste wijzigingen die de HTM gaat doorvoeren in de zomerdienstregeling, die loopt van zaterdag 17 juli tot en met zondag 29 augustus. Lijn 9 (Vrederust – Scheveningen Noord) gaat dagelijks om de zes minuten rijden. Nu is dat nog elke tien minuten. Met deze wijziging hoopt de vervoerder Scheveningen beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer (ov) in de vakantieperiode. Dit geldt ook voor Kijkduin, daarom verschuift het eindpunt van bus 23 dagelijks tussen 09.00 uur en 20.00 van het Colijnplein naar het Deltaplein.

Het vervoersbedrijf gaat verder snijden in het aantal ritten op een aantal andere lijnen waar het minder reizigers verwacht in de vakantieweken. Zo rijden tram 15 (Nootdorp – Centraal Station) en tram 17 (Wateringen – Centraal Station) om het kwartier in plaats van om de twaalf minuten. Ook tram 16 (Statenkwartier – Wateringen), bus 25 (Vrederust – Grote Markt) en bus 26 (Voorburg Station – Kijkduin) vertrekken iets minder vaak. Verder rijden lijn 34 (De Savornin Lohmanplein – Zoetermeer) en bus 29 (Benoordenhout – Rijswijk) helemaal niet in de zomervakantie.

Al eerder maakte de HTM bekend in de eerste weken van de vakantieperiode te werken aan de sporen in en naar de tramtunnel. Dat betekent dat van zaterdag 17 juli tot en met zondag 15 augustus de tramlijnen 2, 3, 4 en 6 niet door de tramtunnel gaan, maar via een omleidingsroute door de Haagse binnenstad naar het Centraal Station (CS) rijden.

Duinrell

Ook streekvervoerder EBS gaat de dienstregeling tijdelijk aanpassen. Waar de HTM de zomerdienstregeling per zaterdag 17 juli laat ingaan, start EBS hier al op maandag 12 juli mee. Meest ingrijpend is dat de buslijnen 51 (Grote Markt – Delft) en 456 (Leyenburg – Naaldwijk) buiten de spitsuren twee keer per uur gaan rijden in plaats van vier keer per uur.

EBS laat in de zomervakantie een snelbus (lijn 144) rijden tussen CS en Vakantiepark Duinrell in Wassenaar. Deze ‘Duinrell Express’ volgt de route van de ‘gewone’ buslijn 44, maar stopt onderweg alleen bij het Louwman Museum. Een rit met deze snelbus van Den Haag Centraal naar Duinrell duurt 25 minuten. Ook de vakantiedienstregeling van EBS duurt tot en met zondag 29 augustus.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van