Steun voor plan extreem duur parkeren Scheveningen

In een uiterste poging de zomerse parkeeroverlast op Scheveningen te beteugelen, wil de gemeente de parkeertarieven opschroeven naar tien euro per uur.

Door

De coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks en PvdA en de linkse oppositiepartijen steunen het plan, bleek woensdagmiddag in een debat in de raadscommissie bestuur. “De prikkel om met de auto naar Scheveningen te komen wordt hierdoor minder,” zei D66-fractievoorzitter Dennis Groenewold. “Drastische maatregelen zijn nodig,” aldus Rick Hoefsloot namens de SP. De Haagse Stadspartij gaat het liefst nog verder. Scheveningen zou voortaan sneller geheel moeten worden afgesloten voor autoverkeer, betoogde Peter Bos. De Partij voor de Dieren pleitte voor een einde aan het beleid om steeds meer toeristen te trekken.

Des te kritischer waren de andere oppositiepartijen over de parkeermaatregel. “Scheveningen heeft hiermee de twijfelachtige eer om de hoogste parkeertarieven van de wereld te hebben. Hoe diep zit de autohaat wel niet in het college?”, aldus René Oudshoorn van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Hij zei verder dat vrijwel alle Scheveningse ondernemers tegen de maatregel zijn. Ook de PVV vond dat.

Fractievoorzitter Sebastian Kruis: “Het is een belachelijk en bovendien armoedig voorstel. Het geld moet naar de ondernemers gaan en niet terechtkomen in de zakken van de wethouder van financiën.” Van de coalitie viel alleen het CDA uit de boot. Fractievoorzitter Kavish Partiman noemde tien euro een ‘exorbitante’ verhoging, die zonder overleg ‘uit de hoge hoed is getoverd’ en slecht is voor de ondernemers.

Parkeerdruk Scheveningen

Het voorstel van B en W heeft tot gevolg dat in het gebied langs de kust en bij de haven het tarief van 3,90 per uur meer dan verdubbelt. Tien euro per uur geldt van 1 juni tot en met 30 september. Volgens het college is dit de enige manier om de parkeerdruk te verminderen. Bezoekers zouden moeten kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer, of moeten uitwijken naar garages. ‘De verhoging van de parkeertarieven op straat maakt het voor bezoekers aantrekkelijker om gebruik te maken van de parkeergarages,’ verwachten B en W. Op de parkeerterreinen bij het Noordelijk Havenhoofd en op het Zwarte Pad blijven de tarieven gelijk. Na de zomer wordt onderzocht of het heeft gewerkt en ook in komende zomers van kracht zal zijn.

 

Het geld moet naar de ondernemers gaan en niet terechtkomen in de zakken van de wethouder van financiën.
Sebastian Kruis (PVV)

 

De gemeente neemt voor lief dat de drastische verhoging van de tarieven zal leiden tot overlast in Duindorp en de Vogelwijk en meer in het bijzonder op de Houtrustweg, het zogeheten ‘waterbedeffect’. Maar gehoopt wordt dat de bezoekers zich laten verleiden tot gebruik van de garages Zwolsestraat en Noordboulevard, of kiezen voor de nog uit te breiden park-and-ridemogelijkheden.

Schatkist

Onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor de gemeentelijke schatkist. Als 70 procent of meer van de parkeerders wegblijft, lijdt de stad verlies. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Als de helft wegblijft, is het nog altijd een voordelige maatregel. Dan stijgen de inkomsten namelijk met 1,3 miljoen euro. Het parkeren op Scheveningen levert met de huidige tarieven elk jaar 1,9 miljoen euro op.

Het hoge tarief zou gaan gelden in het gebied tussen Strandweg, Adriaan Maasplein, Visafslagweg, Zeesluisweg (tussen de Schokkerweg en de Westduinweg), Schokkerweg, Duinstraat, Badhuisstraat, Neptunusstraat, Stevinstraat (deze straat maakt zelf geen deel uit van het gebied), Zwolsestraat (tussen Stevinstraat en Harstenhoekweg), Harstenhoekweg (tussen Zwolsestraat en Groningsestraat), Groningsestraat, Hoornse Hop, Enkhuizensestraat, Alkmaarsestraat, Gevers Deynootweg en Strandweg.

De raadscommissie sprak haar unanieme steun uit voor een groot aantal andere maatregelen die allerlei vormen van overlast in de badplaats moeten tegengaan.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van