Route lijn 1 halfjaar lang ingekort

Door werkzaamheden aan de tramrails in Scheveningen rijdt lijn 1 tussen 31 augustus en eind februari 2021 niet tussen het centrum en het Zwarte Pad. De HTM zet bussen in.

Door

De gemeente gaat de tramsporen en -haltes vervangen vanaf de kruising Prins Willemstraat-Duinstraat tot en met het kruispunt Gevers Deynootweg-Badhuisweg. Dit is nodig omdat de HTM vanaf 2026 nieuwe, veel bredere trams wil inzetten op lijn 1. Het spoor aan de Scheveningseweg is al in 2018 vernieuwd. Nu is de rest van het traject in Scheveningen aan de beurt.

Vanaf maandag 31 augustus rijdt lijn 1 vanaf het beginpunt in Delft Tanthof de gebruikelijke route tot en met halte Centrum. Vervolgens rijdt de tram via de Hofweg en de Gravenstraat naar de Grote Kerk. Daar komt een tijdelijk begin- en eindpunt. Op het Kerkplein keert lijn 1, om vervolgens dezelfde route terug naar het Delftse Abtswoudsepark te rijden. Alle halten tussen de Kneuterdijk en Scheveningen komen voor tramlijn 1 te vervallen.

Bus 31 in plaats van lijn 1

De HTM zet een vervangende bus in. Deze lijn 31 rijdt zeven dagen per week tussen het Centraal Station en het Zwarte Pad, waar het reguliere eindpunt van tram 1 zit. Deze bus maakt grotendeels gebruik van dezelfde route als de tram, maar in Scheveningen-Dorp wijkt lijn 31 wél van het gebruikelijke traject af. Zo rijdt bus 31 vanaf de Scheveningseweg via de Kanaalweg, de Haringkade en de Badhuisweg naar het Kurhaus.

Tegelijk met de werkzaamheden aan de tramrails gaat de gemeente het gebied rond de Jurriaan Kokstraat en de Gevers Deynootweg herinrichten. Zo komen er nieuwe, vrij liggende fietspaden bij de ov-haltes Keizerstraat en Badhuiskade en bredere fietspaden en smallere trottoirs aan beide kanten van de Gevers Deynootweg. Verder gaat de gemeente de riolering in de Prins Willemstraat en de Jurriaan Kokstraat vervangen.

Omleidingen

De ingrepen hebben gevolgen voor fietsers en automobilisten. De Prins Willemstraat, de Jurriaan Kokstraat en de Gevers Deynootweg zijn vanaf 31 augustus (grotendeels) afgesloten voor alle verkeer. De snelste omleidingsroute tussen Scheveningen-Haven en Scheveningen-Bad gaat via de Westduinweg, de Johan de Wittlaan, de Teldersweg, de Nieuwe Parklaan en Kurhausweg naar de Gevers Deynootweg. Uiteindelijk is het werk in juli 2021 klaar, al kan lijn 1 vanaf eind februari alweer de gebruikelijke route rijden.

Meer informatie: www.htm.nl en www.denhaag.nl/lijn1

De redactie van DHC biedt u dit artikel uit de krant van 20 augustus 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement. 

Standaardportret
Bekijk meer van