Nieuwe generatie intercity’s tussen Den Haag en Eindhoven

De NS laat vanaf deze week de nieuwste intercity’s rijden op de hogesnelheidslijn tussen Den Haag en Eindhoven. 

Door

Dit betekent dat reizigers met het modernste type trein, de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) zoals deze officieel heet, kunnen reizen tussen Den Haag Centraal, Den Haag Hollands Spoor, Delft, Rotterdam Centraal, Breda, Tilburg en Eindhoven Centraal. Na Amsterdam-Rotterdam is Den Haag-Eindhoven het tweede traject waar de NS de nieuwe intercity’s test.

Eerder dit jaar begon het vervoersbedrijf al met proefrijden zonder passagiers tussen Den Haag en Eindhoven. Door in de dienstregeling te rijden met reizigers, test de NS hoe de trein in de praktijk presteert. Maarten Bakker, programmamanager bij het spoorwegbedrijf, vertelt hierover: “Een nieuwe trein is niet gelijk perfect, daarom testen we uitvoerig en brengt de fabrikant verbeteringen aan. Hierdoor bestaat de kans dat een trein naar de werkplaats moet voor onderzoek of een aanpassing. De afgelopen periode is dit enkele keren gebeurd. Inmiddels hebben de eerste twee treinen meer dan 100.000 kilometer afgelegd. Dat geeft vertrouwen voor deze volgende stap.”

De samenstelling van de nieuwe trein bestaat nu uit tien rijtuigen met in totaal 552 zitplaatsen. Na de zomer wordt de trein langer, dan rijdt deze met dertien rijtuigen (goed voor 717 zitplaatsen) tussen Den Haag en Eindhoven.

Minder wissels voor intercity’s

De nieuwe intercity is gemaakt door de Franse treinenbouwer Alstom. Door extra aandrijving trekt deze trein sneller op dan het ‘oude’ materieel. De Intercity Nieuwe Generatie is speciaal gemaakt voor de NS en is geschikt om zowel over de hogesnelheidslijn (hsl) als het ‘gewone’ hoofdrailnet te rijden. Het verschil tussen deze twee typen spoorwegen zit onder meer in de stroomvoorziening.

Zo gebruiken treinen die over een hsl-traject rijden meer energie. Ook bestaat een hsl uit minder wissels en ruimere bochten, zodat er hogere snelheden (in Nederland tot maximaal 200 kilometer per uur) gehaald kunnen worden. De intercity tussen Den Haag en Eindhoven maakt tussen Rotterdam en Breda gebruik van de hsl.

Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van