Ingrijpende werkzaamheden ontregelen tramnet in juli

Tramreizigers in grote delen van Den Haag moeten tussen zaterdag 8 juli en donderdag 3 augustus rekening houden met omleidingen en extra reistijd. De HTM gaat werkzaamheden uitvoeren aan sporen, wissels en bovenleiding op de Lijnbaan en de Laan van Meerdervoort.

Door

Dit grootschalig onderhoud heeft ingrijpende gevolgen voor de dienstregeling van de tramlijnen 2, 3, 4 en 12. Zo wordt de route van lijn 3 in deze periode in twee delen gesplitst. Lijn 2 en 4 rijden een omleidingsroute door de Schilderswijk en lijn 12 rijdt helemaal niet tussen 8 juli en 3 augustus. De vervoerder verricht deze omvangrijke werkzaamheden in de zomervakantie om zo de overlast te beperken.

Lijn 12

De grootste impact heeft het werk op lijn 12 (Duindorp – Station Hollands Spoor): deze lijn vervalt gedurende drieënhalve week. De HTM gaat geen vervangend busvervoer voor tram 12 regelen, maar adviseert reizigers om gebruik te maken van andere ov-lijnen. Zo kunnen mensen die van Duindorp naar Laak en station Hollands Spoor (HS) willen, gebruikmaken van bus 22. De makkelijkste manier om tussen Segbroek en HS te reizen is via bus 21 en tram 11. Reizigers die van Transvaal en de Schilderswijk naar Hollands Spoor willen, kunnen het beste reizen met tram 6 en tram 11. Het grootste probleem ontstaat voor mensen die willen reizen op het stuk tussen de Goudenregenstraat en het Markenseplein. De HTM biedt hier geen alternatieve reismogelijkheid.

Lijn 3

De HTM knipt de route van lijn 3 (Loosduinen – Zoetermeer) in twee delen. Lijn 3 rijdt de eigen route tussen Zoetermeer en het Haagse Centraal Station (CS), waarna de tram door de binnenstad naar een tijdelijk eindpunt bij de Grote Kerk rijdt. Lijn 3 rijdt dus niet door de tramtunnel. Het gedeelte tussen de binnenstad en het Arnold Spoelplein in Loosduinen wordt overgenomen door de vervangende buslijn 33. Voor minder mobiele reizigers die met tram 3 naar het HMC Westeinde willen reizen, rijdt er tijdens de openingstijden van het ziekenhuis een achtpersoonsbusje dat rolstoeltoegankelijk is. Deze bus 43 rijdt tussen het tijdelijke eindpunt bij de Grote Kerk en de hoofdingang van HMC Westeinde.

Lijn 4

Tramlijn 4 (De Uithof – Zoetermeer) rijdt een omleidingsroute tussen de De La Reyweg en het Centraal Station. In plaats van door de tramtunnel, gaat lijn 4 vanaf de De La Reyweg via de Haagse Markt, de Hoefkade, station HS en de Kalvermarkt naar het Centraal Station. Vanaf CS rijdt lijn 4 de eigen route verder naar Zoetermeer. Omdat de reistijd door deze omleidingsroute behoorlijk toeneemt, adviseert de HTM om reizigers die snel van Den Haag Zuidwest naar de binnenstad of het Centraal Station willen, gebruik te maken van lijn 6.

Lijn 2

De invloed van de werkzaamheden op de route van lijn 2 (Kraayenstein – Leidschendam) zijn relatief beperkt. Alleen tussen de De la Reyweg en de Brouwersgracht rijdt lijn 2 een omleidingsroute via het Vaillantplein en de Haagse Markt. Bij de Brouwersgracht pakt tram 2 de eigen route weer op, waardoor deze (in tegenstelling tot lijn 3 en 4) wél door de tramtunnel rijdt. Tussen 8 juli en 3 augustus rijdt lijn 2 met de oude rood-beige trams, in plaats van de nieuwe, brede Avenio’s. Deze voertuigen zijn niet toegankelijk voor reizigers met een rolstoel. Omdat de oude trams niet kunnen keren bij het eindpunt bij ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam, rijdt lijn 2 vanaf winkelcentrum Mall of the Netherlands door naar het eindpunt van lijn 6 in Leidschendam-Noord. Het gevolg hiervan is dat de halte HMC Antoniushove tijdelijk komt te vervallen.

Meer informatie en uitgebreide reisadviezen: www.htm.nl

Onze redactie biedt dit artikel uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 29 juni 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van