Incheckpoortjes station Hollands Spoor dicht

De in- en uitcheckpoortjes op station Den Haag Hollands Spoor zijn vanaf deze week permanent dicht.

Door

De treinperrons van Hollands Spoor zijn nu alleen nog toegankelijk voor mensen met een geldige ov-chipkaart waarop minimaal tien euro staat. De NS benadrukt dat ‘de komende weken medewerkers bij de poortjes aanwezig zijn om reizigers op weg te helpen en te begeleiden.’

Hollands Spoor (HS) is een van de laatste intercitystations in Nederland waar de poortjes dichtgaan. De meeste andere grotere stations waren al gesloten voor mensen zonder geldig vervoersbewijs. De reden dat het station achterliep, is dat de NS wachtte op de werkzaamheden rond de vernieuwde entree en fietsenstalling aan de Laak-zijde van HS. Vorige week werd de nieuwe tunnel van de monumentale hal naar de achterkant van het station geopend.

Tegelijk werden de toegangstrappen naar de perrons in de fietstunnel (aan de Schilderswijk-zijde van het station) op slot gedraaid. Hier was te weinig ruimte om poortjes in te passen. De fietstunnel is nu niet meer voor stationgebruikers, maar alleen voor mensen die onderweg zijn tussen de Schilderswijk en het Laakkwartier.

Uitzwaaien op Hollands Spoor

De NS is al een paar jaar druk met het afsluiten van stations voor niet-reizigers. Ze doen dit vooral voor de veiligheid in de treinen en op de stations. ‘Op stations met gesloten poortjes geeft 89 procent van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes is dit 79 procent,’ stelt de vervoerder.

Door het sluiten van de incheckpoortjes daalt ook het aantal zwartrijders, zo benadrukt de NS. Iemand op een perron uitzwaaien blijft overigens nog mogelijk op HS, mits de ‘uitzwaaier’ kan inchecken met een ov-chipkaart. Er wordt dan na het uitchecken geen geld afgeschreven.

Spoor 1

Uitzondering is spoor 1, dat nog wel te bereiken is zonder door een gesloten poortje te gaan. Hiervoor moeten de incheckpalen aan de Schilderswijk-zijde van het station verplaatst worden. Dit gebeurt in de loop van volgend jaar. Tot die tijd moeten reizigers die in- en uitstappen op spoor 1 nog gebruikmaken van de palen op het perron. Alleen de vier internationale treinen die dagelijks vanaf HS naar Brussel-Zuid rijden, maken nog van dit perron gebruik.

Meer informatie: www.ns.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van