Verkamering in hele stad per direct stilgelegd

De gemeente verstrekt vanaf deze week tijdelijk geen vergunningen meer voor kamerbewoning in de hele stad. De maatregel is bedoeld om de ‘verkamering’ van woningen tegen te gaan.

Door

Wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen) kondigde de stop deze week af voor de hele stad. Sinds maart gold de maatregel al in tien wijken: Zuiderpark, Moerwijk, Laakkwartier en Spoorwijk, Rustenburg en Oostbroek, Transvaalkwartier, Morgenstond, Schildersbuurt, Bouwlust/Vrederust, Leyenburg en Groente- en Fruitmarkt. Maar de gemeenteraad nam daar geen genoegen mee.

In afwachting nieuwe regels

Een meerderheid van de raad riep de wethouder op 13 mei op het moratorium op verkamering uit te breiden over de hele stad. De vrees bestond dat die nu zou toenemen buiten de tien wijken. Balster zegt nu geen aanwijzingen te hebben dat dat effect optreedt, maar hij grijpt toch in. “Ik ben bereid het standpunt van de raad over te nemen. In het belang van fatsoenlijke kamerbewoning in de stad moeten er snel nieuwe spelregels komen. Daar werken we hard aan,” zei de wethouder woensdag.

Wethouder Martijn Balster: ‘We moeten minimaal 1200 nieuwe sociale-huurwoningen per jaar bouwen.’ (Gemeente Den Haag/Martijn Beekman)

Wethouder Martijn Balster. | Foto Gemeente DH/Martijn Beekman.

Daarmee doelt hij op definitieve regels die nu worden opgesteld om de verkamering aan banden te leggen. Een voorzet daartoe wed eind vorig jaar gedaan door de ChristenUnie, Hart voor Den Haag en GroenLinks in een eigen voorstel (initiatiefvoorstel) getiteld: ‘Laat ’t leefbaar, verminder verkamering’. Daarin staat onder meer dat er per wijk maximaal vijf procent van de woningen opgedeeld mag zijn in onzelfstandige eenheden.

Overlast voor verkamering

De reden van de maatregelen is dat beleggers die ‘verkameren’ daardoor woningen onttrekken aan een normaal gebruik door een huishouden. Daarnaast speelt dat er rond verkamerde woningen geregeld overlast ontstaat en dat ze nadelig worden geacht voor het buurtgevoel in een wijk. Balster hoopt nog vóór het zomerreces te komen met een reactie op het initiatiefvoorstel.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

 

Standaardportret
Bekijk meer van