Utrechtsebaan dicht door boerenprotest

De Utrechtsebaan is donderdag tussen 9.00 en 18.00 richting Den Haag afgesloten in verband met het aangekondigde boerenprotest.

Door

Volgens de ANWB is het moeilijk van tevoren echt iets te zeggen over de verkeerssituatie. Wel staat vast dat een aantal boeren die zijn aangesloten bij de organisatie Farmers Defence Force (FDF) naar Den Haag komt om te protesteren tegen het landbouwbeleid. Een andere club, Agractie, neemt niet deel aan de demonstratie. De afsluiting is vanaf het Prins Clausplein.

Er wordt gedemonstreerd in de omgeving van de tijdelijke Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. Dat gebeurt op het moment dat de Kamer praat over het mislukte landbouwoverleg, dat eerder werd gevoerd in de Villa Ockenburgh in Loosduinen.  FDF wil dat het CDA uit het kabinet stapt.

In het conceptprogramma van de dag kondigt FDF verschillende sprekers aan, onder wie de Kamerleden Caroline van der Plas (BBB), Wybren van Haga (BVNL) en Roelof Bisschop (SGP). Het debat in de Tweede zou  live te volgen zijn vanaf de locatie waar wordt gedemonstreerd.

Niet aangemeld

De demonstratie is nog altijd niet aangemeld bij de gemeente. FDF-woordvoerder Sieta van Keimpema meldt bij Omroep West dat dit ligt aan de ‘nare nasmaak’ van eerdere protesten. “We hebben geen goede ervaringen met deze burgemeester, hij beperkt ons demonstratierecht.” Daarmee is het FDF het in elk geval één keer eens met Extinction Rebellion, want die vindt dat ook.

Het is nog even de vraag of het werkelijk een massaal tractorenprotest wordt. Een deel van de mensen komt met het openbaar vervoer, volgens FDF. Agractie heeft laten weten dat er ‘geen animo’ is voor de demonstratie.

 

Standaardportret
Bekijk meer van