Boerenprotest verloopt redelijk rustig, wel negen arrestaties

De boerendemonstratie is zonder grote problemen verlopen. Woensdagmiddag was er wel een confrontatie tussen de politie en boeren. De HTM had wel veel last van de afsluitingen in de binnenstad.

Door

De kern van de demonstratie was in de Koekamp, waar sprekers optraden. In de loop van de woensdagmiddag was er een confrontatie tussen de politie en boeren, toen die te voet oprukten van de Koekamp naar het ministerie van landbouw, om met minister Carola Schouten te spreken. De ME hield de boeren tegen op de Bezuidenhoutseweg. Daarbij werden vier arrestaties verricht wegens verstoring van de openbare orde, belediging en opruiing. In het totaal zijn er uiteindelijk negen mensen aangehouden. De politie heeft ook vertrekkende tractoren gecontroleerd omdat er aanwijzingen waren dat bestuurders een slokje te veel op hadden.

Enige duizenden

De organiserende Farmers Defence Force had gerekend op 7.500 demonstranten; het werden er enige duizenden. De tractoren werden deze keer niet op maar rond het Malieveld geparkeerd. De meeste boeren reden via binnenwegen naar Den Haag, of lieten hun tractor per vrachtwagen richting hofstad vervoeren. Delen van de binnenstad werden weer afgesloten met legertrucs. Vele tramlijnen waren een groot deel van de dag gestremd.

[In dit stuk is het aantal arrestaties aangepast, op donderdag 20 februari om 15.49 uur.] 

Standaardportret
Bekijk meer van