Theresiakerk krijgt nieuw leven als supermarkt
De Theresiakerk aan de Apeldoornselaan is vrijwel zeker gered. In het gebouw wordt een supermarkt gevestigd.
Het Amsterdamse architectenbureau Rijnboutt, gespecialiseerd in het hergebruik van oude objecten, heeft een ontwerp gemaakt dat uitgaat van het behoud van de in 1931 voltooide kerk. De plannen zijn nog niet klaar, maar wethouder Martijn Balster (PvdA, wijken) noemt ze in een mededeling aan de gemeenteraad ‘kansrijk’. Ook de Buurtorganisatie Rustenburg Oostbroek en de Stichting Theresiakerk zijn positief.
Het grootste deel van het forse kerkgebouw wordt volgens het ontwerp ingenomen door een vestiging van Hoogvliet. Rond de toren, precies gelegen in de as van de Apeldoornselaan (Escamplaan), is ruimte gereserveerd voor een ontmoetingscentrum en lichte horeca met een terras.
Geen sloop
Aanvankelijk wilde projectontwikkelaar Kavel B.V. de kerk slopen en vervangen door een supermarkt met woontorentje. Veel wijkbewoners en uiteindelijk ook de raad keerden zich tegen dat plan. De sloop- en bouwvergunning werd geweigerd. Kavel stapte daarop naar de bestuursrechter, maar heeft die procedure gezien de nieuwe ontwikkelingen opgeschort.
Het oude katholieke complex blijft niet geheel behouden. De pastorie aan de Apeldoornselaan zou plaats moeten maken voor een gebouw met twaalf studentenwoningen en daaronder een laad- en loszone voor de supermarkt. Ook de aan de achterzijde van de kerk gelegen sacristie (ruimte waarin de priester zich voorbereidt op de mis ) sneuvelt; hier komen parkeerplaatsen. Onduidelijke is nog wat er met het schoolgebouw aan de Kootwijkstraat gaat gebeuren. Dat moet ‘mee in de ontwikkeling’, volgens Balster, onder meer om onder het schoolpleintje parkeerruimte te kunnen creëren. Hoe dat precies moet is nog een van de ‘forse uitdagingen’. Balster hoopt vóór de zomer meer over het project te kunnen meedelen.
Theresiakerk is ‘ankerpunt van wijgevoel’
De kerk van de H. Theresia van Lisieux was vele decennia lang het katholieke hart van Rustenburg/Oostbroek. Het godshuis verrees tussen 1929 en 1931 naar ontwerp van Nicolaas Molenaar jr. en J.B. van Sante. Hoewel indrukwekkend, verwierf het gebouw nooit een plekje op de gemeentelijke of rijksmonumentenlijst. Dat komt mede doordat er al een aantal Haagse rk-kerken uit dezelfde periode wordt beschermd, zoals de St. Paschalis (Wassenaarseweg, rijksmonument), de St. Antonius Abt (Scheveningseweg, rijksmonument) en de kerk van de H. Familie (Kamperfoelieplein, gemeentelijk monument). Maar de Theresiakerk wordt in de buurt, die verder geen architectonische hoogstandjes kent, als een baken gezien. Dat komt vooral door de imposante stedenbouwkundige situatie. Bij de kerk komen de Apeldoornse- en Dierenselaan samen. De Stichting Theresiakerk verwoordt het zo op haar site: ‘De Theresiakerk herkent iedere bewoner direct bij thuiskomst, het is een ankerpunt van het wijkgevoel’.
De kerk werd al in 2006 aan de eredienst onttrokken. Eigenaar van het gebouw is nog altijd de fusieparochie van Maria Sterre der Zee; deze had de kerk al veel eerder willen verkopen aan Kavel B.V., omdat zij het geld nodig heeft voor de instandhouding van haar andere kerken. Maar de verkoop gaat pas door als er zekerheid is over het verbouwplan.
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal (DHC) bij een van de verkooppunten of neem nu een (proef)abonnement. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.