Zeven kerken worden monument

Zeven Haagse kerken uit de periode van de wederopbouw worden op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Dat wil zeggen dat ze niet kunnen worden gesloopt en ook niet verbouwd zonder toestemming van de gemeente.

Door

De volgende kerken worden een monument:  De hervormde Maranathakerk (1949) in Duinoord. Deze is nog in gebruik. De Zwitserse kerken leverden deze kerk ooit aan als een soort bouwpakket in het kader van hulp bij de opbouw van in de oorlog verwoeste kerken. De katholieke kerk van het Onbevlekt Hart van Maria (1947) in Marlot. Dit eenvoudige kerkje met pannendak is gebouwd met puin van het verwoeste Bezuidenhout. Ook dit godshuis is nog in gebruik. De hervormde Kruispuntkerk (1969) in Mariahoeve. Deze kerk is een mooi voorbeeld van religieuze bouwkunst uit de jaren zestig. Hij wordt nu gebruikt door een Afrikaanse geloofsgemeenschap. De Thomaskerk (1951) in Leyenburg. Deze kerk is vorig jaar als moskee in gebruik genomen door de Surinaamse moslimgemeenschap.

Kerken

Niet ver daar vandaan staat de voormalige rk-kerk van Onze Lieve Vrouw van Fatima (1953), die samen met schoolgebouwen deel uitmaakt van een fraai stedenbouwkundig geheel. Het kerkgebouw wordt nu gebruikt door de pinkstergemeente. Uit dezelfde periode dateert de hervormde Shalomkerk in Vrederust, die nog in gebruik is. Ten slotte is er de voormalige gereformeerde Laakkerk (1967), die nu in gebruik is bij de Chinese protestanten.

 

Laatste kans voor Valkenboskerk

Plan voor kluswoningen ligt al klaar.

De bescherming van de kerken vloeit voort uit al jaren geleden ingezet beleid om waardevolle bouwkunst uit de periode van de wederopbouw te inventariseren en beschermen. Wethouder Joris Wijsmuller (HSP, monumentenzorg) richtte zich hier de afgelopen jaren specifiek op, omdat veel kerken met sloop worden bedreigd. Zo zullen onder meer de Sportlaankerk en de Kerk van de H. Teresia aan de Apeldoornselaan worden gesloopt en mogelijk ook de Valkenboskerk. De Bethelkerk (Mozartlaan) en de Pauluskerk (Mgr. Nolenslaan) daarentegen worden verbouwd en hergebruikt.

Standaardportret
Bekijk meer van