Laatste kans voor Valkenboskerk
Er ligt een plan om de kerk te verbouwen tot complex met kluswoningen.
Door Herman Rosenberg
De Valkenboskerk kan behouden blijven. Dat zegt het actiecomité dat de sloop van het bedehuis aan de Loosduinsekade wil voorkomen. Er ligt een plan om de kerk te verbouwen tot complex met kluswoningen.
Het plan van ontwikkelaar Steenvlinder, die gespecialiseerd is in het hergebruik van gebouwen, sluit aan bij de ideeën van het comité. “We zijn erg blij met het plan,” zegt Leon van Heijningen van het comité. “Steenvlinder splitst de kerkzaal in een begane grond met ruimtes voor maatschappelijke functies en verdiepingen erboven met 20 tot 35 woningen. Het gaat om kluswoningen, die de kopers zelf moeten afbouwen.” De ontwikkelaar koopt het gebouw aan en draagt het risico.
Beeldbepalend
Het actiecomité stelt in een verklaring dat het nieuwe plan tegemoetkomt ‘aan de wens van de overgrote meerderheid van de omwonenden’. Uit een petitie en een enquête bleek eerder dat de meeste omwonenden willen dat het kerkgebouw blijft bestaan omdat het beeldbepalend is voor de wijk.
Het comité heeft de protestantse gemeente, de dienst Stedelijke Ontwikkeling en wethouder Joris Wijsmuller (HSP, ruimtelijke ordening) over het plan geïnformeerd. Woensdagavond was er een informatiebijeenkomst voor de buurt. De raadscommissie moet nog een keuze maken. Want er ligt nog steeds een plan op tafel van ontwikkelaar Bébouw Midreth voor de sloop van de kerk ten behoeve van een nieuw gebouw met 52 appartementen. Wijsmuller schortte vorige zomer de behandeling van dat plan op om de buurt de kans te geven met een alternatief te komen.
De Valkenboskerk is eind 2013 ‘aan de eredienst onttrokken’. Zowel de protestantse gemeente als het bisdom Rotterdam kampen in Den Haag met een overschot aan gebouwen. Op de nominatie voor sloop staan bijvoorbeeld ook de Theresiakerk aan de Apeldoornselaan, de Sacramentskerk aan de Sportlaan en mogelijk ook de Bethelkerk aan de Mozartlaan. Rond de laatste kerk heeft zich het actiecomité Bethel Blijft gevormd, dat ook strijdt voor het behoud van het gebouw.
| Foto: PR
Dit artikel bieden wij u gratis aan. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.