Sloop Theresiakerk Apeldoornselaan lijkt afgewend

De Theresiakerk aan de Apeldoornselaan lijkt gered van de sloop. Maar wat er dan wel met het gebouw gaat gebeuren, is onduidelijk.

Door

De raadscommissie ruimte keerde zich vorige week bijna unaniem tegen een wijziging van het bestemmingsplan. Dit advies wordt donderdagavond hoogstwaarschijnlijk overgenomen door de gemeenteraad. Dat wil zeggen dat er op de plek van de Theresiakerk geen supermarkt en woningen kunnen komen, zoals projectontwikkelaar Kavel Vastgoed wil.

De overkoepelende parochie Maria Sterre der Zee heeft een principeafspraak tot verkoop van de kerk met Kavel gemaakt en wil zich daaraan ook houden. De parochie zegt de opbrengst nodig te hebben om zijn andere kerken, waaronder de nabijgelegen St. Agnes aan de Beeklaan, in stand te houden.

Wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) gaf de omwonenden die nu strijden voor behoud van de kerk een ‘groot compliment’, omdat er ‘degelijke plannen’ zijn gemaakt. Het gaat om voorstellen van architectenbureau DAVL (handhaven kerk met een woontoren erop) en van ontwikkelaar DODUVA (verbouwing van kerk en pastorie tot woningen). In beide plannen is ruimte gereserveerd voor publieke en maatschappelijke functies.

Voorgeschiedenis Theresiakerk

Maar Revis schetste ook de voorgeschiedenis. Eerder hadden de raad en de wijk geen probleem met sloop en daardoor zijn verwachtingen gewekt. “Er is ook zoiets als continuïteit van bestuur,” aldus de wethouder. Dat wil zeggen dat als de raad nu niet verder wil met sloop en nieuwbouw, er mogelijk juridische stappen volgen.

In het ‘zwartste scenario’ (Revis) wordt de Theresiakerk toch gesloopt en blijft de locatie vervolgens jarenlang braakliggen. Een ander probleem is, volgens de wethouder, dat de alternatieve plannen in financieel opzicht nog geen solide basis hebben. Daarom is hij er voorstander van het bestemmingsplan toch te wijzigen, zodat het plan van Kavel Vastgoed kan worden uitgevoerd.

De raadscommissie toonde zich echter niet onder de indruk van deze bezwaren. Zij wil dat wordt gekeken naar mogelijkheden om toch een van de alternatieve plannen te realiseren. De omwonenden hopen dat de parochie en Kavel Vastgoed nu accepteren dat de kerk niet zal worden gesloopt en willen meewerken aan de alternatieve plannen.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van