Tweede plan voor kerk Apeldoornselaan

Actievoerende buurtbewoners hebben twee plannen voor een verbouwing van de Teresiakerk aan de Apeldoornselaan voorgelegd aan de gemeente. Zij willen dat wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) ‘ingrijpt’ en de kerk redt.

Door

De ontwikkelaars Doduva en Hagedoorn Ontwikkeling stellen voor in de vier beuken van de kerk en in de oude pastorie zestig starterswoningen te bouwen. Er blijft ook ruimte voor maatschappelijke functies. Het tweede plan, waarover deze krant eerder al berichtte, komt van DAVL Studio en Citystone Group. Het gaat uit van de bouw van een zeventig meter hoge studentenflat in en op het kerkgebouw.

“Deze partijen zijn serieus geïnteresseerd. Zij zijn in staat en bereid een bod op de kerk te doen,” zegt Angela Roothaan van de Stichting Theresia – Rustenburg-Oostbroek. Maar er is volgens haar één groot obstakel. De parochie van Maria Sterre der Zee (de eigenaar) heeft de kerk aan de Apeldoornselaan onder voorwaarden verkocht aan ontwikkelaar Kavel Vastgoed uit Rijswijk. Die wil het gebouw slopen en vervangen door een supermarkt en een kleine woontoren.

Kavel is bereid hiervan af te zien, maar dan moet één van de andere ontwikkelaars de kerk voor een bedrag van naar verluidt twee miljoen euro overnemen. Dat is een veel hoger bedrag dan Kavel zelf is overeengekomen met de parochie. Maar de ontwikkelaar zou intussen veel kosten hebben gemaakt. De vraagprijs van Kavel maakt volgens de bewoners een alternatieve ontwikkeling onmogelijk. Kavel Vastgoed kon of wilde niet reageren op vragen van deze krant.

Troef

De bewonersstichting hoopt nu dat wethouder Revis, die eerder een pauze van een halfjaar inlastte om alternatieven een kans te geven, duidelijk maakt dat de gemeente de voorkeur geeft aan een ontwikkeling met behoud van de kerk. In dat scenario zou Kavel vervolgens moeten afzien van de deal met de parochie. De vastgoedontwikkelaar zou de weg vrij moeten maken voor een nieuw plan. De gemeente heeft een troef in handen, omdat vóór er iets wordt gesloopt of gebouwd het bestemmingsplan moet worden aangepast.

 

Weggooien en slopen lijken oplossingen uit de oude doos te zijn geworden.
Uit: brief van bewoners aan de gemeenteraad

 

Daar staat tegenover dat Kavel Vastgoed een overeenkomst met de parochie heeft. De parochie heeft aangegeven dat er heel lang over de toekomst van het kerkgebouw is gedelibereerd en dat zij het nu graag wil verkopen, mede om andere kerken in stand te kunnen houden.

In een brief aan de gemeenteraad en het college van B en W schrijven de bewoners dat een nieuw plan past bij een nieuwe tijdgeest. ‘Weggooien en slopen lijken daarbij oplossingen uit de oude doos te zijn geworden,’ aldus de brief. Er wordt verder gesteld dat de kerk aan de Apeldoornselaan het meest markante gebouw van Rustenburg-Oostbroek is en daarom niet gesloopt mag worden. Verder wordt erop gewezen dat handhaving en aanpassing duurzamer zijn dan sloop en nieuwbouw.

Kerk Apeldoornselaan is in particulier bezit

Op de vraag of hij zou willen ‘ingrijpen’, zoals de bewoners hopen, laat Revis via een woordvoerder weten dat de kerk in particulier bezit is. “Ook een wethouder kan een particulier niet dwingen om zijn bezit te verkopen, laat staan het bedrag bepalen waarvoor dat bezit verkocht wordt. Op dit moment zijn we met alle partijen in gesprek om tot een gedragen oplossing te komen.”

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement. Heeft u interesse in onze wekelijkse nieuwsbrief? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van