Laatste ‘echte’ postkantoor sluit deuren

Het laatste zelfstandige postkantoor van Den Haag gaat sluiten. De diensten van het PostNL-filiaal aan het Kerkplein in het centrum worden overgeheveld naar servicepunten in de buurt.

Door

De voormalige Haagse hoofdvestiging van de PTT sluit op 15 november haar deuren. “De activiteiten zullen we dan hebben overgeheveld naar nieuwe of reeds bestaande PostNL-punten in de buurt,” licht een woordvoerster toe. Zo worden de postbussen naar verluidt ondergebracht bij een nieuw servicepunt in de Van Galenstraat in het Zeeheldenkwartier.

Daarmee verdwijnt het laatste ‘echte’ postkantoor uit Den Haag. De diensten van PostNL zijn inmiddels ondergebracht in de vele kleine verkooppunten in winkels als Primera, Bruna en supermarkten.

“Onze locatie aan het Kerkplein sluit omdat uit klantonderzoek is gebleken dat consumenten graag de afhandeling van post en pakketten willen combineren met het doen van andere boodschappen,” aldus de woordvoerster. Zo kan het winkelpubliek postzegels kopen bij de Albert Heijn om de hoek of een pakketje versturen bij boekhandel Paagman.

 

We zijn met verschillende partijen bezig om de ruimte nieuwe invulling te geven
Dirk Jan Lucas, NSI

Veranderend straatbeeld

Symbool voor de teloorgang van het traditionele postkantoor is de monumentale hoofdvestiging aan de Neude in Utrecht, die in 2011 sloot.

Ook de brievenbussen langs de weg verdwijnen uit het Nederlandse straatbeeld: in drie jaar tijd wordt hun aantal teruggebracht van zo’n 18.000 naar 10.000. Afgelopen zomer haalde PostNL in Den Haag 121 brievenbussen weg. Daartegenover staat dat het aantal servicepunten voor pakketpost sterk blijft groeien: Nederland telt er inmiddels 3200. “We breiden het aantal PostNL-punten constant uit,” zegt de woordvoerster.

De bouw van het hoofdpostkantoor op de hoek van het Kerkplein en de Torenstraat begon in 1935. Zestig jaar later werd het omvangrijke kantoor teruggebracht tot een bescheiden postzaak; in de lege kantoorruimten kwamen appartementen.

Ook de 48 meter lange wandschildering op linnen die M.C. Escher in 1968 maakte voor de hal van het postkantoor vertrok. Deze ‘Metamorphose III’ hangt tegenwoordig op luchthaven Schiphol.

Vastgoedbelegger NSI, eigenaar van het gebouw, is alvast op zoek naar een nieuwe huurder voor als het postkantoor straks leeg komt te staan. “We zijn met verschillende partijen bezig om de ruimte nieuwe invulling te geven.” Hij gaat ervan uit dat begin volgend jaar één of meerdere huurders zijn gevonden.

Standaardportret
Bekijk meer van