Straatvegers staken: straten niet geveegd, bijplaatsingen niet weggehaald

De Haagse straten worden volgende week drie dagen lang niet schoongehouden. Medewerkers van het Haags Veegbedrijf leggen het werk neer.

Door

De ambtenaren willen onder meer meer loon, volgens vakbond FNV Overheid.  Zeker vierhonderd medewerkers zouden op 13, 14 en 15 februari willen staken. “Al weken is duidelijk hoe groot de onvrede is onder gemeenteambtenaren over het erg lage loonbod van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. En toch was ik nog verrast over de enorme actiebereidheid. Honderden werknemers van het Veegbedrijf kwamen woensdag naar de bijeenkomsten bij de drie grote depots,” zegt Gijsbert Boggia, bestuurder Den Haag van FNV Overheid. De vakbond zou ook honderd nieuwe leden hebben ingeschreven.

Begin januari liepen de onderhandelingen met de VNG stuk. De FNV zet hoog in, te hoog volgens de gemeenten. De bond wil een loonsverhoging van twaalf procent in één jaar, een eenmalige uitkering van 1200 euro en automatische prijscompensatie in 2024.

Haags Veegbedrijf

Door de staking rijden de veegauto’s van het Haags Veegbedrijf niet. Bovendien worden afvalbakken op straat en de bijplaatsingen bij de ondergrondse afvalcontainers niet weggehaald. Er is een kans dat ook de boa’s aan de staking meedoen, zoals dat ook elders gebeurde. In Utrecht heeft de vuilophaaldienst eenweek gestaakt. Het afval hoopte zich op in de straten. Er waren ook stakingen Almere, Amsterdam, Rotterdam en Tilburg,

Volgens de vakbond schiet het bod van de VNG, gedaan in december, schromelijk tekort. “De VNG bood in het laatste bod slechts een schamele 5 procent per 1 februari 2023 en 3 procent per 1 april. Dat terwijl de inflatie nog steeds extreem hoog is en door de krapte op de arbeidsmarkt de werkdruk ook. Uit het laatste bod van de VNG blijkt ook onvoldoende waardering,” aldus FNV-onderhandelaar Marieke Manschot. In totaal werken er in Nederland ruim 187.000 ambtenaren in de sector Gemeenten/Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties.

[Dit stuk is op 7 februari 2023 aangepast. Er stond eerder in dat de oracs niet zouden worden geleegd; dat is niet zo.]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van