St. Patrick’s Day op de Grote Markt: Ierse dans, muziek, Guinness en whiskey

St. Patrick’s Day is zondag terug op een overvolle Grote Markt: “Het Ierse volksfeest is zo gezellig dat het heel veel publiek trekt.”

Door

Na twee jaar feeststilte is het eindelijk zover: het Haagse festivalseizoen gaat komend weekend weer van start. De binnenstad kleurt zondag groen en wit ter gelegenheid van het Ierse volksfeest St. Patrick’s Day. Dat betekent: Keltische folkrockmuziek, pinten Guinness-bier en heel veel mensen. Alice van Schoonhoven, publiciteitsmedewerker van de Grote Markt, ziet een Nederlandse parallel. “Je kunt het vergelijken met Koningsdag,” vertelt ze. “De vorige keer dat we het organiseerden, stond het overal vol.”

St. Patrick’s Day is officieel op 17 maart en op die dag wordt de heilige Sint Patricius herdacht, de Nederlandse naam voor St. Patrick. Het is de nationale feestdag van onder andere Ierland en Noord-Ierland, maar het wordt op veel meer plekken in de wereld gevierd. Ook in Den Haag dus, waar Van Schoonhoven 10.000 bezoekers verwacht. En niet alleen Ieren – van hen wonen er zo’n tienduizend in Nederland – maar ook feestgangers die heel ergens anders vandaan komen. “Dat zijn mensen die zichzelf ‘Irish for the day’ verklaren,” zegt Van Schoonhoven. “Het is zo gezellig dat het heel veel publiek trekt.”

St. Patrick’s Day in O’Casey’s

Dat publiek kan van alles doen. Van Schoonhoven: “Voor de kinderen is er een heel programma met onder andere dansen en knutselen. Daarvoor hebben we de Ierse dansscholen van Den Haag uitgenodigd. En volwassenen kunnen naar een optreden gaan kijken en een biertje drinken.” Dat kan op de Grote Markt, waar een groot podium staat. Ook de Ierse pub O’Casey’s op het Noordeinde doet mee. Hoewel die pas echt groots uitpakken op 17 maart. “Het op een andere dag vieren is ondenkbaar voor de Ieren,” weet Van Schoonhoven. “Dat is alsof wij kerst ineens naar 20 december zouden verplaatsen.”

Maar omdat St. Patrick’s Day in Nederland geen vrije dag is, vindt het Haagse festival een aantal dagen eerder plaats. Naast de optredens op het hoofdpodium zijn er ook rustige activiteiten. Zo is er een whiskeyproeverij onder leiding van kenner Sandro Bruti in de Blauwe Kamer aan de Grote Markt. “Dat doet hij ieder jaar,” zegt Van Schoonhoven. “Je kunt luisteren naar rustige muziek en je laten inpakken door de verhalen van Sandro. Hij weet alles van smaakcombinaties, maar kan het toch laagdrempelig brengen.”

 

Ook de opbrengst van het kinderschminken gaat richting Oekraïne
Alice van Schoonhoven (publiciteitsmedewerker Grote Markt)

 

Het spectaculairste programmaonderdeel is het optreden van de Irish Prison Service Pipe Band. Een dertigkoppige muziekgroep die vanuit Ierland wordt ingevlogen, speciaal voor het Haagse festival. Met doedelzakken, trommels en traditionele kleding. Na een optreden op het hoofdpodium volgt een wandeling door de stad. “Ze lopen van de Grote Markt naar O’Casey’s. Dan komen ze langs Paleis Noordeinde, dat wordt een mooi gezicht.”

Giro555

Tussen al het feestgeruis op St. Patrick’s Day klinkt ook een serieuze noot. De organisatie, die in handen is van de Grote Markt en de Irish Club Nederland, doneert de opbrengst van de verkoop van de typische Ierse groene hoge hoeden aan Giro555, bedoeld voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Maar er kan meer, zegt Van Schoonhoven. “Bezoekers kunnen het statiegeld van hun bierglazen omzetten in een donatie.” En dat is niet alles, want ook de opbrengst van het kinderschminken gaat richting Oekraïne.

En wie een paar dagen later op de echte St. Patrick’s Day de viering nog eens dunnetjes wil overdoen: een aantal leden van de doedelzakgroep blijft tot de 17de in Nederland om in O’Casey’s een extra optreden te geven. En de Guinness is tegen die tijd nog lang niet op, dus wie dat wil heeft alle mogelijkheid zich ‘Irish for the week’ te verklaren.

St. Patrick’s Day Festival, zondag 13 maart, 12.00 tot 23.00 uur, Grote Markt, gratis entree. Meer informatie: www.stpatricksdaydenhaag.nl

Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 10 maart 2022 gratis aan. Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van