Oekraïne-protesten tegen oorlog van ‘Putler’

Ook maandag gingen demonstranten de straat op om tegen de Russische invasie van Oekraïne te betogen. Het land van president Zelenski heeft Rusland gedaagd voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Door en

‘Wie niet springt, is een Moskoviet.” Langs de Bezuidenhoutseweg stuiteren zo’n honderd Oekraïense Nederlanders in de kou. Met blauw-gele vlaggen, protestborden en strijdkreten hebben ze zich verzameld tegenover de (tijdelijke) Tweede Kamer, die op dat moment debatteert over de oorlog in hun geboorteland. Via een speaker horen ze Kamerlid Thierry Baudet weigeren de Russische invasie te veroordelen.

“Mijn broer is in Kiev,” vertelt Nataliia Pshenychna uit Hilversum. Ze is met haar man en zoon naar de demonstratie gekomen. De winkelschappen in Kiev beginnen leeg te raken, hoort ze. Mensen hamsteren, brood is op rantsoen. “Mijn broer heeft genoeg om het de komende twee weken uit te houden. Buiten is het gevaarlijk, dus hij blijft binnen.”

 

Wij wisten altijd al dat Poetin met imperialistische ogen naar Oekraïne kijkt
Nederlands-Oekraïense demonstrant

 

De familie van haar man is de Oekraïense hoofdstad ontvlucht, vertelt Alexey Bartashevich. Zijn oude moeder en 21-jarige dochter hebben met hond en al een helse treinreis afgelegd naar Lviv, vertelt hij. “Mijn moeder heeft een verkoudheid opgelopen, mijn dochter is net aan haar hoofd geopereerd. Bijna tien uur lang zaten zij in een volgepropte trein. Ze konden zich niet bewegen. Mijn moeder is toen bewusteloos geraakt.” Uiteindelijk hebben ze onderdak gevonden in een plaatsje buiten Lviv.

Oekraïne protest

Een demonstrant steekt de draak met Baudet. (DHC/Aniek Molle)

‘Putler’

Opnieuw zijn betogers maandag de straat opgegaan uit protest tegen de Russische aanvalsoorlog. Zaterdag was er een demonstratie op het Spuiplein, op andere dagen stonden betogers op de stoep van de Russische ambassade. Vanaf daar vertrok maandagmiddag een protestmars met honderden deelnemers, georganiseerd door politieke jongerenorganisaties.

“Wij wisten altijd al dat Poetin met imperialistische ogen naar Oekraïne kijkt,” vertelt een vrouw, de Oekraïense vlag om haar schouders gedrapeerd. “Hij ziet ons land als onderdeel van het Russische rijk.” Meerdere protestborden vergelijken Vladimir Poetin met Adolf Hitler. ‘Putler’, is hier de bijnaam van de Russische president.

 

In Moskou is een auto met de tekst 'geen oorlog' in brand gestoken
Alexey Bartashevich, demonstrant

 

Afgelopen weekend heeft Oekraïne Rusland voor het Internationaal Gerechtshof gedaagd. Het belangrijkste VN-hof  is gevestigd in het Vredespaleis. De Oekraïners wijzen erop dat de Russen onder valse voorwendselen – een zogenaamde ‘genocide’ in separatistengebied – zijn binnengevallen. Ze beschuldigen het Kremlin van ‘het opzettelijk doden en ernstig verwonden van Oekraïners’, volgens hen een opstapje naar daadwerkelijke genocide.

Waardering

De wereldwijde steun aan Oekraïne kan bij de demonstranten langs de Bezuidenhoutseweg op waardering rekenen. “Misschien mogen we bij de EU, een grote stap,” zegt Pshenychna’s zoon, die in Delft studeert. “Dat willen we al acht jaar. Het is wrang dat er een oorlog voor nodig is.”

Het is bovenal Poetins oorlog, al keuren lang niet alle Russen die af, zegt Bartashevich. Hij kan het weten, hij heeft een broer in Rusland. “In Moskou is een auto met de tekst ‘geen oorlog’ in brand gestoken. Mensen hebben als steunbetuiging aan de invasie een ‘Z’ (symbool op Russische militaire voertuigen, red.) op hun auto gespoten. Veel Russen steunen actief of passief de aanval. Ze wachten af tot Rusland gewonnen heeft.”

Oekraïens protest tegenover de Tweede Kamer. (DHC/Anniek Molle)

Den Haag en Gazprom

De gemeente Den Haag moet haar contract met het Russische energiebedrijf Gazprom verbreken, vinden de PvdA, GroenLinks, HSP en D66. Zij hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. ‘Met de invasie van Rusland in Oekraïne, is het [….] onacceptabel dat de gemeente een contract heeft met Gazprom,’ schrijven de partijen. Zij sluiten zich aan bij een oproep van Urgenda en andere milieubewegingen, die onlangs de petitie www.stopgazprom.nl begonnen. ‘Elk afgesloten contract door Gazprom Energy duwt ons dieper in de armen van Poetin,’ is een van de overwegingen bij dat initiatief.

Uit onderzoek van de journalistieke website Follow The Money bleek onlangs dat 120 Nederlandse gemeenten gascontracten hebben gesloten met het Russische bedrijf. Daarmee is Gazprom de grootste gasleverancier van de overheid. De vier partijen willen van B en W alles weten over het Haagse contract en wanneer dat kan worden opgezegd. Den Haag zou moeten kiezen voor ‘meer duurzame alternatieven’. Gazprom is het grootste gasbedrijf ter wereld; het conglomeraat is voor het grootste deel in handen van de Russische overheid. De directie bestaat uit vertrouwelingen van president Poetin. Ongeveer 15 procent van het in Nederland verbruikte gas komt van Gazprom.

Kunstenaars voor Oekraïne

Oekraïense kunstenaars exposeren vanaf donderdag in de The Grey Space in the Middle aan de Paviljoensgracht. Op die dag is er een Oekraïens diner dat is bedoeld als ‘fundraiser’. Er worden zowel kleren ingezameld als verkocht. De opbrengst gaat naar het Ukraine Humanitarian Fund en United Help Ukraine. Volgens organisator Sophia Bulgakova gaat het erom ‘solidariteit te tonen’ met het Oekraïense volk. “We hopen dat deze oorlog snel wordt beëindigd en rekenen op een breed verzet tegen de Russische agressie in Oekraïne.” Meer informatie: klik hier.

Standaardportret
Bekijk meer van