Wielerontdekking Ide Schelling doet het op zíjn manier: ‘Ik hou van een beetje gekte’

Met zijn jacht op de bolletjestrui groeide Hagenaar Ide Schelling uit tot smaakmaker van de eerste week van de Tour de France. Het was een van de hoogtepunten van de Nederlandse wielerontdekking van het seizoen.

Door

Op de maandagmorgen dat we Ide Schelling (23) spreken, valt de regen onophoudelijk uit de lucht. De wielrenner grapt dat hij blij is met zijn rustdag, maar vertelt er meteen bij dat het in deze tijd van het jaar weinig uitmaakt op welke dag van de week hij rust neemt. Het regent immers vaker wel dan niet. En toch, hij heeft nog nooit echt overwogen om huis en haard te verlaten voor een stekkie in het zuiden van Europa.

Na een actieve vakantie met zijn vriendin in Mexico verlegt Schelling zijn focus langzaamaan naar het volgende seizoen. Sinds begin november is hij weer in training. In 2022 hoopt hij de status van ontdekking te ontgroeien en door te evalueren naar een vaste waarde in finales van de grootste koersen. Het najagen van dat doel doet hij vanuit thuisbasis Den Haag, waar de enige hoogtemeters zijn te vinden in de duinen. Op het eerste oog geen ideale trainingsplek om je voor te bereiden op races door het midden- en hooggebergte.

Daarmee is Schelling het niet eens, vertelt hij stellig. Als hij al eens twijfelt, is dat vanwege de weersomstandigheden en niet vanwege de trainingslocatie. “Ik kan richting Amsterdam, door het Groene Hart, voor een lange training ga ik weleens naar Zeeland, of ik pak mijn strandfiets. Als het de hele week regent, schiet het weleens door mijn hoofd dat het lekker zou zijn om in Spanje te zitten, maar dan zou ik niet het normale leventje hebben dat ik nu wel heb. En dat is me heel veel waard.”

Sociaal leven

Met dat leventje bedoelt hij zijn sociale contacten. Schelling is er de persoon niet naar om alles opzij te zetten voor de sport. “Ik wil mijn vrienden en familie in de buurt hebben. Zij zijn belangrijker voor me dan wielrennen. Mijn hele sociale leven speelt zich af in Den Haag en ik zorg ervoor dat ik zo vaak als mogelijk in de stad ben. Wat dat betreft, ben ik echt gehecht aan Den Haag. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk een lunch te halen in het oude centrum. In de Oude Molstraat zit een leuke bakkerij waar je heerlijke broodjes kunt halen. En dan lekker ronddwalen in die kleine straatjes… Of op het strand natuurlijk. Ik vind het heerlijk om daar te zijn.”

 

Ik zie 2021 ook als het jaar van mijn ontdekking, maar niet alleen door de Tour de France.
Ide Schelling

 

Sinds de zomer wordt Schelling vaker herkend als hij met zijn BORA-hansgrohe-tenue door de binnenstad rijdt. Door zijn optreden in de Tour de France groeide Schelling uit tot een nieuwe favoriet van het Nederlandse wielerpubliek. Door zijn onconventionele manier van koersen en omdat hij op die manier in de eerste week de bolletjestrui voor beste klimmer pakte. “Ik reed vorig jaar ook al een goede Vuelta a España, maar de Tour de France is van een ander niveau, ja. Als ik een ritje door de omgeving maakte na de zomer, was er altijd wel iemand die mijn naam riep. Heel gaaf om mee te maken.”

Ide Schelling en Peter Sagan

Het plan om voor de bolletjestrui te gaan komt volledig uit de koker van Ide Schelling zelf. Veel renners laten de gekte van de Tour de France op zich afkomen, hij zoekt het juist op. “Ja, ik hou wel van een beetje gekte, haha. Een beetje chaos creëren. Een entertainer? Nee, zo ervaar ik dat zelf niet. Ik ben gewoon mezelf en erin vliegen past het beste bij mij. Ik zie 2021 ook als het jaar van mijn ontdekking, maar niet alleen door de Tour de France. Ook door mijn optredens in het voorjaar en mijn eerste profzege in de Zwitserse koers GP des Kantons Aargau.”

Schelling moet lachen om de vraag wat zijn Slowaakse ploegmaat en wereldster Peter Sagan van zijn jacht op de bolletjestrui vond. “Nee, nee, die was totaal niet bezig met mijn bolletjestrui, haha. Iedereen in de ploeg was wel blij voor me, maar ik weet nog dat ik na dag vier of vijf zei dat ik de inspanningen begon te voelen. Toen zei Sagan iets van: ‘Ja, dan moet je ook niet iedere fucking dag in de kopgroep gaan.’ Op zo’n typische Peter Sagan-manier met zijn kenmerkende stemmetje. Volgens mij vond hij het allemaal maar gek wat ik aan het doen was, haha.”

Monopoly

Zijn optreden in de eerste Tourweek is Ide Schelling ten voeten uit. Hij is iemand bij wie plezier maken op de eerste plaats komt en hij heeft maling aan ongeschreven regels. “Ik leef wellicht iets losser dan andere wielrenners doen. Die zijn misschien serieuzer en meer prestatiegericht. Dat merk ik zeker ook binnen BORA-hansgrohe. Ik ben óók gedreven om te winnen, maar er zijn extremere versies in het peloton.”

 

Ik ben niet het standaard winnaarstype zoals sommige renners zijn.
Ide Schelling

 

“Een spelletje Monopoly loopt bij mij niet uit de hand,” gaat hij verder. “Ik ben niet het standaard winnaarstype zoals sommige renners zijn. Dat betekent niet dat ik de ballen niet uit mijn broek train, maar ik doe het wel op mijn manier. Er zitten renners tussen die er nóg meer voor doen en laten, zeg maar. Maar ik word blij van de manier waarop ik het doe. Dat zorgt er bovendien voor dat ik kan presteren en dat ik ieder jaar een stap zet in mijn ontwikkeling. Hopelijk gebeurt dat in 2022 weer.”

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel uit onze kerstspecial 2021 gratis aan. Meer lezen? Bekijk hier onze verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van