Van Schilderswijk tot Spangen: voetballer Emanuel Emegha maakt naam in eredivisie

Sparta-aanvaller Emanuel Emegha is pas achttien jaar, maar timmert hard aan de weg in de eredivisie. Zijn voetbalcarrière begon in de Schilderswijk. “ADO Den Haag wilde me niet hebben, maar jammer vind ik dat niet.”

Door

Het is druk in het Vermeerpark, een door de Krajicek Foundation ingerichte playground in de Schilderswijk. Ouders genieten in de zon van hun spelende peuters, een bewaker is driftig in de weer om alles in goede banen te leiden en tieners spelen fanatieke voetbalwedstrijdjes op het kunstgrasveld. Soms slaat dat fanatisme over in agressie, maar nooit loopt het volledig uit de klauwen. Emanuel Emegha, de 18-jarige aanvaller van erediviseploeg Sparta in Rotterdam, heeft vooral oog voor die laatste groep; het is alsof hij zichzelf ziet spelen. Op het kunstgrasveld van het Vermeerpark is het voor hem begonnen. Hij leerde er voetballen, voor zichzelf op te komen en om te gaan met tegenslagen. Lessen die jaren later nog steeds van pas komen.

“Mijn school zat hierachter,” wijst Emegha, die weliswaar één keer verhuisde maar zijn hele leven in de Schilderswijk woont.

“In de pauze gingen we in het Vermeerpark voetballen. Hier is het begonnen. We trapten lol, voetbalden of speelden basketbal. Met de wijk deden we ook mee aan voetbaltoernooitjes. Dat begon lokaal in een voetbalkooi, maar omdat we veel wonnen, mochten we met de Schilderswijk Den Haag vertegenwoordigen op een regionaal toernooi. Dan speelden we tegen ploegen uit Spijkenisse, Dordrecht en Rotterdam. Ook daar wonnen we. Vervolgens mochten we naar een toernooi in Marrakesh (Marokko). Ik speelde met onder anderen Mohamed Sankoh, die inmiddels in de Bundesliga speelt bij VfB Stuttgart. Een prachtige tijd.”

Goede jeugdopleiding

Emegha voetbalde toen ook al in clubverband. Hij begon bij VV Wik uit het Zuiderpark, maar stapte rond zijn elfde over naar KRSV Vredenburch uit Rijswijk. Weer een jaar later werd hij opgepikt door de Sparta-jeugd in Rotterdam. Een talent uit de hoogste categorie ging daarmee aan de neus van ADO Den Haag voorbij. “ADO Den Haag wilde me niet hebben, maar jammer vind ik dat niet. Ik ben blij dat ik ben terechtgekomen bij Sparta, want ze hebben een goede jeugdopleiding. Ik werd gescout bij een wedstrijd van de KNVB-amateurs met beste voetballers uit de regio Den Haag. Na een stage ben ik aangenomen.”

 

Ik heb ook gelezen over belangstelling van Bayern München, maar ik zou zeggen: leuk voor Bayern. Daarmee ben ik totaal niet bezig.
Emanuel Emegha

 

De overstap naar Sparta betekende een ommezwaai in Emegha’s leven. Hij nam voetbal serieuzer en liet zich vanaf toen nog zelden zien op de playground waar het begon. “Ik stopte met voetballen op dit complex. Niet dat ik bang was om geblesseerd te raken, maar als je één tegen één speelt, dan zitten er jongens tussen die je willen schoppen omdat je bij Sparta voetbalt. Ik ging daarom niet, want ik weet hoe ik op dat moment op zo iemand had gereageerd. Dat was een volwassen keuze, ja. Dat moet ook als je voor een profclub speelt, want in de voetballerij kun je niet lang kind blijven.”

Druk kind

De omschakeling van de Schilderswijk naar de voetbalclub in het Rotterdamse Spangen verliep goed, maar Emegha geeft toe dat hij moest wennen. Terwijl hij naar een groepje tieners kijkt dat voor de lol met elkaar ruziet, vertelt hij over zijn aanpassing bij Sparta. “Ik was een druk kind en ik nam die drukte mee naar de club, maar bepaalde dingen die in de Schilderswijk normaal zijn, zijn dat bij Sparta niet. Het was niet dat ik probleemgedrag vertoonde, maar ik was vaak druk op de momenten dat het eigenlijk niet kon. Die momenten herkende ik niet en daarop werd ik aangesproken door de trainers.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Foto: Brian Mul

Pas in zijn eerste seizoen in de Sparta-jeugd ging Emegha ook daadwerkelijk dromen van profvoetbal. “Ik deed het voor de lol en had totaal geen besef dat het je beroep kon worden. Mijn trainer Paul Simonis vertelde toen wat de voetballerij inhield en dat ik ervoor kon zorgen dat mijn moeder nooit meer hoefde te werken. Dat veranderde alles. Ik ben met mijn moeder en tweelingbroer opgegroeid. Zij komt uit Nigeria. Ik ben met de Nigeriaanse cultuur groot gebracht. Belangrijk was dat ik voor mezelf kon zorgen. Ik zag dat voor veel jongens te veel werd gedaan. Ik ben dan ook blij hoe mijn moeder me heeft opgevoed.”

Emanuel Emegha is uitgesproken

Het heeft Emegha gemaakt tot de topsporter die hij nu is. Een uitgesproken iemand bovendien. “Dat uitgesprokene zit eigenlijk niet in me, maar ik voel dat ik klaar ben voor een basisplaats bij Sparta. Ik ben slimmer geworden, sterker en ben gewend geraakt aan het leven van een topsporter. Ik heb ook gelezen over belangstelling van Bayern München, maar ik zou zeggen: leuk voor Bayern. Daarmee ben ik totaal niet bezig, want ik wil spelen in de eredivisie met Sparta.”

Emanuel Emegha wil namelijk eerst naam maken op Spangen. En stiekem is hij ook nog gehecht aan Den Haag. “Ik ben een kind van de Schilderswijk en waar ik uiteindelijk ook ga: Den Haag is en blijft mijn stad.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de papieren krant van donderdag 2 september 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van