Topspeerwerpster Dewi Lafontaine: ‘In principe sloop ik mijn lichaam’

Boven Haag Atletiek vliegt een speer door de lucht. Er is alleen een stipje te zien voordat de punt zich in de grasmat boort. Dewi Lafontaine speelt een wedstrijd tegen zichzelf, want dat is wat speerwerpen voor haar is.

Door

Speerwerpster Dewi Lafontaine (23) is bijna elke dag op de baan van Haag Atletiek te vinden; ze noemt het haar tweede thuis. Op donderdag en zondag oefent ze met gooien, op maandag en woensdag doet ze krachttraining en op dinsdag sprint en springt ze.

Hoewel er in Nederland geen speerwerpers van olympisch niveau zijn, behoort Lafontaine tot de Nederlandse top. Vorig jaar nog mocht ze mee naar het EK teams en werd ze negende met een worp van bijna 50 meter. Op 26 juni werd ze tweede in de Nederlandse kampioenschappen en gooide ze net voorbij de 50 meter.

Toch gaat het er volgens Lafontaine bij het speerwerpen vooral om dat je het tegen jezelf opneemt. “Het gaat, meer dan bij het hardlopen, om je eigen prestatie. Je wilt het beste in jezelf naar boven halen. Sprinters zijn zo competitief dat ik het idee heb dat ze elkaar niet mogen. Ik zou in die wereld niet kunnen ‘viben’, want het is niet leuk als je het elkaar niet gunt. Wij vinden het ook leuk als de ander wint. Ook wordt het speerwerpen niet ondersteund met een nationaal sportprogramma, waardoor we een heel leuk, hecht groepje zijn. Onze coaches zijn vrijwilligers met een passie voor speerwerpen.”

Werpmachine

Lafontaine laat in de gewichtshefruimte een apparaat zien dat aan rails hangt. “Kijk, deze werpmachine heeft mijn coach zelf gebouwd, hij is een ontzettende speerwerp-‘nerd’. Dit is precies de hoek waarin je moet gooien en zo kun je dus je worpen oefenen. En dat zonder blessures op te lopen. Hartstikke lekker, want dan kun je hard gooien – speerwerpen is een explosieve sport.”

Ze toont haar gespierde bovenlijf, dat een beetje scheef is gegroeid doordat ze altijd met rechts gooit. “Je kunt met deze machine ook goed je linkerkant trainen om in balans te komen, want als speerwerper ben je wel asymmetrisch bezig.” Lachend: “Maar dat vergeet ik dus altijd. Aan de ene kant zorg ik heel goed voor mijn lichaam, maar ik sloop het in principe wel.”

Speerwerpen is een van de 24 sporten van atletiek. Atletiek wordt wel ‘de moeder der sporten’ genoemd, omdat het alle menselijke basisbewegingen bevat: lopen, springen en werpen. In de meerkampen wordt getraind op verschillende onderdelen, zoals kogelstoten, verspringen, hoogspringen, discuswerpen en sprinten.

 

Als speerwerper ben je asymmetrisch bezig.
Dewi Lafontaine

 

Lafontaine begon op haar twaalfde met de zevenkamp, waarin ze vooral uitblonk met hordenlopen en speerwerpen. Toen ze na een stressbreuk door overbelasting tóch doorliep, brak haar enkel echt tijdens het hordenlopen. Vier jaar lang zat ze thuis met een enkel die maar niet genas. “Ik ging voortdurend over mijn fysieke grenzen, want ik sloot me mentaal af voor de pijn. Ik werd gek thuis, omdat ik niet kon trainen. Als je niet in balans bent, werkt dat tegen je.”

Hordenlopen ging niet meer, maar de explosiviteit van speerwerpen is Lafontaine op het lijf geschreven. “Ik ben zelf ook explosief. Een poging duurt tien seconden. Als ik hem dan door de punt raak, waardoor je alleen een stipje in de lucht ziet, komt er heel veel adrenaline vrij. Het gevoel dat ik dan heb, is niet te beschrijven.”

Talent Dewi Lafontaine

Coach Paul de Vries is het daarmee eens. “Je traint het hele jaar, speelt een paar wedstrijdjes, en dan is het voorbij. Het mooie van dat alles is een stipje in de lucht dat heel ver gaat: dat is de kick.” Hij hoopt dat zich meer potentieel talent meldt bij Haag Atletiek. Wie weet om, net als Lafontaine, speerwerper te worden. “Wij zijn de enige vereniging met een speerwerpmachine, want ik ben altijd op zoek naar meer. En als coaches onderling wisselen we informatie uit, dat werkt beter dan elkaar afzeiken. We zijn een soort familie van elkaar en we bulken van het talent, maar de beste speerwerper zit volgens mij nog steeds thuis op de bank.”

Zou de sfeer anders worden als in Den Haag die speerwerper van olympisch niveau wordt ontdekt? De Vries: “Er is tussen die 24 onderdelen van atletiek altijd een soort haat-liefdeverhouding geweest. Sprinters kijken elkaar sowieso niet aan, maar al heb je twintig werpers op olympisch niveau, dan denk ik nog dat dat geen negatieve invloed heeft. Voorlopig gooit de Nederlandse recordhoudster nog niet ver genoeg. Je moet van goeden huize komen om op Papendal (Centrum voor Topsport en Onderwijs, red.) ondersteuning van de Atletiekunie te krijgen.”

Onze redactie biedt u dit verhaal van Judith Eykelenboom uit de Den Haag Centraal van donderdag 7 juli 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van