Prinsjesfestival weer in volle omvang  

Na de magere coronajaren is het Prinsjesfestival in september weer helemaal terug, inclusief ontbijt en ‘hat stroll’.   

Door

De organisatie van het Prinsjesfestival presenteerde het programma vorige week in de Gotische Zaal van de Raad van State. Het thema is ‘Jouw vrijheid, mijn vrijheid, in gesprek over grenzen’. Volgens stichtingsvoorzitter Eddy Habben Jansen staan de ‘verworvenheden van de democratische rechtsstaat momenteel zwaar onder druk’. “Het festivalthema geeft de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Juist nu is dat van groot belang.”

Net als in voorgaande jaren presenteert zich ook weer een provincie in Den Haag. Dit jaar is dat Groningen. Volgens de Commissaris van de Koning, René Paas, werkt Groningen al in de praktijk aan oplossingen voor nationale problemen, bijvoorbeeld op het gebied van energie en klimaat. Ook voor de verhouding tussen overheid en burgers raadt Paas aan om Groningen als voorbeeld te nemen. Volgens hem is het programma ‘Toukomst’ het grootste participatietraject in Nederland. Groningen concentreert zich op drie transities: de omvorming naar een circulaire economie, de omschakeling naar duurzame energie en gezond oud worden.

PrinsjesKind en PrinsjesFoto

Het Prinsjesfestival is er van 14 tot en met 20 september, de Derde Dinsdag. De meeste vertrouwde evenementen zijn er weer, zoals het PrinsjesOntbijt aan de Hofvijver en PrinsjesCabaret in Diligentia. Ook de hoedjeswandeling (Hat Stroll) is er weer.

Voor kinderen is er PrinsjesKind, een programma in het Theater aan het Spui. De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, houdt dit jaar de PrinsjesLezing, die gaat over het festivalthema. In de zaal van de Eerste Kamer worden voor de tiende keer de PrinsjesFotoprijs en -Boekenprijs uitgereikt. De vorig jaar geïntroduceerde PrinsjesPodcastprijs wordt voor de tweede keer vergeven. Tijdens de opening op 14 september wordt de PrinsjesPrijs uitgereikt aan de meest invloedrijke politicus van het afgelopen jaar.

  • Meer informatie, klik hier.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van