The Ocean Race komt deze week naar Scheveningen: ‘De boot is mijn huis’

Bijna een week lang gooit Den Haag de trossen los en hijst het de zeilen. Scheveningen staat vanaf zondag voor de derde keer in het middelpunt van de (zeil)wereld als etappeplaats van The Ocean Race.

Door

Als de weersomstandigheden meezitten, dan wordt op vandaag (zondag 11 juni) omstreeks 14.00 uur de winnaar van de etappe van het Deense Aarhus naar Scheveningen bij de havenhoofden ingehaald. Vier supersnelle Imoca’s en zes VO65-boten strijden om de winst in de gevaarlijkste en zwaarste zeilrace ter wereld, The Ocean Race.

En heel Den Haag kan het van dichtbij meebeleven, want tot en met donderdag 15 juni is er van alles te doen. Niet alleen zijn de boten in de Eerste Haven (VO65) en de Tweede Haven (Imoca’s) te bewonderen, op de kade van de Eerste Haven, tegenover de Visafslag, is een Ocean Live Park opgetuigd.

Dit gratis te bezoeken evenemententerrein is heel divers van opzet. Zo worden maatschappelijke thema’s rond de zee behandeld, maar zijn er ook watersportactiviteiten voor jong en oud. Zoals E-sports met een eigen virtuele raceboot-experience, een zeilsimulator, aquabubble (waarbij je in een transparante bal over het water kan lopen), mobiele zeillessen en demonstraties met op afstand bestuurbare zeilbootjes. Daarnaast is er aandacht voor de kwaliteit van de oceanen en zijn er rondleidingen. De hele dag door zijn er optredens en er is veel aandacht voor het culinaire gedeelte.

Wedstrijdzeilers The Ocean Race

De vraag is of de wedstrijdzeilers daar zelf aan zullen deelnemen. De etappe vanuit Aarhus is weliswaar niet de langste (800 zeemijl), maar ze hebben er al een loodzware race op zitten. Een race met de langste etappe ooit (12.750 kilometer van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad naar het Braziliaanse Itajai), met een etappe (van Itajai naar het Amerikaanse Newport) waarbij diverse boten in het oog van een storm zaten, en een etappe (van Newport naar Aarhus) waarbij de boten tot het uiterste werden gedreven om een wereldrecord neer te zetten.

Hetgeen Team Malizia, met aan boord de Zoetermeerse Rosalin Kuiper, uiteindelijk met 641 mijl op één dag lukte. Bovendien hebben de Imoca’s onderweg veel moeten doorstaan. Zo waren er twee boten die de etappe naar Newport vanwege een gebroken mast moesten staken. En dan was er nog het persoonlijk leed. Kuiper viel, nadat de boot zich in een golf boorde, in de etappe naar Itajai uit haar bed en liep daarbij een hersenschudding op. “Ik ben door de hele boot geslingerd. Overal overheen en onderdoor. Zo erg dat ze me eerst niet konden vinden. Ze hoorden alleen mijn gekerm.”

Toch dacht ze nooit aan opgeven. “Kom op, zeg! De boot is mijn huis en ik ga toch niet zomaar mijn huis verlaten? Maar ik merk dat deze race een aanslag op mijn conditie is. Hoewel ik me fit voel, veel heb bijgeslapen, merk ik dat mijn conditie minder is dan voordat we aan de race begonnen.”

Aansluiten

Gingen de Imoca’s de hele wereld rond, de VO65’s doen alleen de Europese etappes. Ze sloten in Aarhus weer aan bij de vloot. Team JAJO, met de Haagse schipper Jelmer van Beek en de Haagse voordekker Jorden van Rooijen, staat momenteel tweede met de boot die in een vorige Ocean Race onder de (sponsor)naam Brunel de wereld rondzeilde. Deze moet momenteel de Poolse boot WindWhisper Racing Team voor laten gaan. Van Beek: “Het is duidelijk dat de Poolse boot favoriet is. Ze hebben zowel de eerste etappe als de eerste In-Port Race gewonnen. Maar wij zaten er in de eerste etappe dichtbij. We staan nu tweede en dat is mooi, maar natuurlijk willen we meer.”

De VO65’s worden zondag omstreeks 14.00 uur als eerste in Scheveningen verwacht. Daarna zijn ze voor het grote publiek op de havenhoofden en het strand nog een keer in actie te zien. Op woensdag 14 juni om 17.30 uur zeilen zij de In-Port Race voor de kust van Scheveningen.

Zwitserse vlag

De Imoca’s, die zondag omstreeks 18.00 uur binnenkomen, hebben hun In-Port Race op hetzelfde tijdstip maar dan een dag eerder. In het klassement is het zo spannend dat nog drie boten kunnen winnen. Het Amerikaanse 11th Hour Racing Team heeft de leiding met 28 punten, gevolgd door het onder Zwitserse vlag zeilende Team Holcim met een punt minder. Team Malizia is derde met 24 punten.

De kans is groot dat in Scheveningen nog niets beslist is en er in de laatste etappe naar finishplaats Genua voor het klassement nog van alles mogelijk is. Dat wordt vanaf donderdag 15 juni duidelijk als de VO65’s (13.00 uur) en de Imoca’s (18.00 uur) aan hun eindsprint beginnen.

Voor Rosalin Kuiper is het in Italië nog niet klaar, want het avontuur eindigt met pracht en praal. Zij wordt na de race met haar teamgenoten op het prinselijk paleis in Monaco verwacht. De eigenaar van Team Malizia is Pierre Casiraghi, de zoon van prinses Caroline, en hij wil deze grootse prestatie niet geruisloos aan zich voorbij laten gaan.

The Ocean Race, zondag 11 t/m donderdag 15 juni, Scheveningen. Ocean Live Park elke dag open 11.00-21.00 uur. Meer informatie: www.theoceanracethehague.nl en www.theoceanrace.com

De redactie biedt dit artikel gratis aan. Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van