Hagenaar Jacques Nieuwlaat brengt WK darts naar de huiskamer
Jacques Nieuwlaat is dé Nederlandse stem als het om darts gaat. De in Den Haag geboren sportcommentator is vrijwel iedere dag te horen tijdens het lopende WK in Londen. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”
Het is Jacques Nieuwlaat om het even: noem hem een Haagse Delftenaar of een Delftse Hagenaar. Feit is dat zijn stamkroeg in het centrum van Delft staat. De dag voordat het WK losbarst, heeft hij in café ’t Proeflokaal plaatsgenomen om te vertellen over de opmars van de sport, het vak van commentator en de Haagse invloeden op darts in Nederland. De sfeer in ’t Proeflokaal is zoals die hoort te zijn in een bruincafé. Het ruikt naar bier en uiteraard hangt aan beide kanten van de ruimte een dartbord. Tienduizenden pijltjes heeft hij er gegooid.
Nieuwlaat geldt als dé dartsstem van Nederland. Sinds 2002 is hij te horen op de Nederlandse televisie. Het lopende WK, dat tot dinsdag 3 januari duurt, is zijn 25ste als commentator. Soms deed hij WK’s van verschillende bonden in één jaar.
Haagse ‘dartsenclave’
“Mijn passie voor darts begon op de middelbare school. Ik had nog nooit ervan gehoord, maar een vriend van me nam me een avondje mee en duwde me een paar pijlen in mijn handen. Ik werd meteen bevangen door het virus. Vervolgens ging ik iedere middag na school darten. In een kroeg onder het Zuiderpark waar darter Roland Scholten barman was.”
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
Samen met onder anderen Scholten, Raymond van Barneveld en de eerste Nederlandse WK-deelnemer Bert Vlaardingerbroek vormt Nieuwlaat de Haagse ‘dartsenclave’. “De stad staat aan de basis van darts in Nederland. Den Haag ligt geografisch relatief dicht bij Engeland en dit stuk van het land kon begin jaren tachtig als enige de BBC ontvangen; alleen hier kon je darts zien,” verklaart Nieuwlaat het fenomeen. “Reden twee is dat Scheveningen een haven had waar veel boten kwamen vanuit Engeland. Chauffeurs overnachtten er en gingen naar de kroeg. Daar konden ze geen dartbord vinden, waardoor ze er zelf een meenamen. Tegenwoordig is het meer over het land verdeeld, maar de competitie van Den Haag is nog steeds sterk. We hebben veel grote namen, en met Bradly Roes komt ook de huidige jeugdwereldkampioen uit de stad.”
Avondje uit
Voor de meeste Nederlanders is darts pas groot geworden toen Van Barneveld in 1998 voor een eerste keer wereldkampioen werd. SBS6 ging de sport vaker uitzenden en inmiddels is darts ook internationaal volwassen geworden. Het is commercieel gezien een interessante sport.
“Begin deze eeuw is een goede promotor in de dartswereld terechtgekomen. Die heeft van darts een avondje uit gemaakt. Je hoeft helemaal niet gek van het spelletje te zijn om een mooie avond te beleven. Van bruincafé naar discotheek, ja. Een volle zaal is weer interessant voor televisie. Dat zorgt voor meer sponsors en een grotere prijzenpot. Daardoor wordt het niveau weer hoger en zo blijft de sneeuwbal doorgaan. De keerzijde is wel dat het familiaire van de sport er een beetje af is,” aldus de commentator.
Goed rekenen
Soms denkt Nieuwlaat: had ik zelf maar op het podium gestaan. Hij behoorde tot de nationale top, maar had niet de drive van Van Barneveld of Scholten. “Ik had niet de motivatie om al mijn energie erin te stoppen. Maar ik heb absoluut geen spijt van de richting die ik wel ben ingeslagen. Hoe ik commentator geworden ben? Ik begon met omroepen tijdens demonstratiewedstrijden van Scholten. Toen de sport groter werd, ging ik dat ook doen op toernooien als de Dutch Open. SBS begon ondertussen steeds meer uit te zenden. In het begin met een reguliere sportcommentator, maar ze wilden iemand hebben die goed kon rekenen en die de spelers kende.”
[Tekst gaat verder na afbeelding.]
Iedere dag is hij met darts bezig, van juli tot en met december zelfs meer dan tien uur per dag. Nieuwlaat is dan ook volledig ingespeeld op Frank Vischschraper, met wie hij een duo vormt. “We doen het al jaren samen en hebben een goede chemie. We gaan zitten en geven commentaar. De laatste keer dat ik Frank zag voor het WK begon, was tijdens het vorige televisietoernooi. Ik weet precies wat hij gaat voorbereiden en hij weet precies wat ik vooraf doe. We hebben een Nederlandse stijl: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. In Engeland is dat anders, want daar is alles wat ze zien ‘het beste ooit’. Als wij zo commentaar zouden geven, zouden we na het toernooi geen werk meer hebben. Voor de écht bijzondere momenten is zulk commentaar episch, maar het is niet onze manier.”
Jacques Nieuwlaat in de bezemkast
Tijdens het WK heeft Nieuwlaat soms wel contact met darters, maar hij verzorgt samen met Vischschraper het commentaar vanuit een bezemkast in Hilversum. “Het heeft voor ons weinig voordeel om in Londen te zijn, want daar zit je net zo goed in een kleine ruimte naar het scherm te turen. De kans dat je veel contact maakt met spelers is niet zo groot meer. Dan slaap ik liever in mijn eigen bed. Wat ik van het WK verwacht? Van Gerwen is de grote favoriet van een groep van zeven darters die kunnen winnen. Daar zit Van Barneveld niet bij. Hij is in vorm en kan in de tweede ronde zomaar de als eerste geplaatste Gerwyn Price uitschakelen. Maar ik geloof niet dat Van Barneveld zeven wedstrijden op rij een topniveau kan halen. Dat zal wel nodig zijn om wereldkampioen te worden.”
Onze redactie biedt dit interview uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 22 december gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.