Gemeente schiet noodlijdend ADO te hulp, KNVB keurt begroting goed

Eindelijk is er goed nieuws voor ADO Den Haag: de KNVB heeft de begroting van de Haagse voetbalclub voor het seizoen 2021-2022 goedgekeurd.

Door en

Daardoor is de acute dreiging van een faillissement afgewend. De club uit de Keuken Kampioen Divisie kan dankzij de helpende hand van de gemeente het huidige seizoen uitspelen. Het stadsbestuur schiet ADO, dat in financiële nood verkeert, te hulp door uitstel van betaling te verlenen van de huurachterstanden. ‘Daarmee is voor ADO en de stad een belangrijke stap genomen. Deze stap geeft ADO bovendien de tijd om te gaan werken aan een structurele oplossing,’ schreef burgemeester Jan van Zanen donderdag aan de gemeenteraad.

ADO Den Haag moest uiterlijk 31 oktober een sluitende begroting inleveren bij de voetbalbond, anders zou de proflicentie van de club worden afgenomen. Dit zou betekenen dat de groengelen geen profvoetbal meer mogen spelen. Door de betalingsregeling met de gemeente blijft ADO dit lot bespaard.

ADO kwam in eerste instantie ruim vijf miljoen euro tekort op de begroting van het huidige seizoen. Maar door hulp van de gemeente, in samenwerking van een externe adviseur en een gespecialiseerd bedrijf, is dit bedrag teruggebracht tot 750.000 euro. Dit hiaat vult de gemeente nu op door de voetbalclub voor hetzelfde bedrag uitstel van betaling te verlenen van de huur van het stadion. De gemeente is eigenaar van het Cars Jeans Stadion in de wijk Leidschenveen, de voetbalclub is huurder. Via een betalingsregeling moet ADO in de toekomst de 7,5 ton terugbetalen, deze som wordt nu toegevoegd aan de huurachterstand.

Betekenis ADO

De stelt ‘harde voorwaarden’ aan de hulp die ze biedt, zo schrijft Van Zanen. Zo moet ADO ‘de bedrijfsvoering structureel op orde krijgen. Ook moet de club meer doen voor de sportieve en maatschappelijke verbinding met de stad,’ aldus B en W. ADO-directeur Edwin Reijntjes is blij met de steun van het stadsbestuur. “De gemeente Den Haag heeft ons met raad en daad geholpen. Wij zien dat als een erkenning van de maatschappelijke betekenis van ADO Den Haag voor de stad en de grote rol die ADO voor onze supporters speelt.”

 

De gemeente Den Haag heeft ons met raad en daad geholpen.
ADO-directeur Edwin Reijntjes

 

Wethouder Anne Mulder (VVD, financiën) voegt toe: “Er is nu meer tijd om te werken aan een oplossing voor het structurele financiële probleem. Bij het helpen hebben we voorwaarden gesteld, over goede bedrijfsvoering. Dat is nodig zodat ADO in de toekomst zijn eigen boontjes kan doppen. We blijven ook de komende tijd intensief in gesprek met de voetbalclub.”

Puntenaftrek

Nu de KNVB de begroting heeft goedgekeurd, is een extra mindering van drie punten van de baan. ADO Den Haag kreeg eerder dit seizoen al wel zes punten strafaftrek van de voetbalbond. Deze blijven wel staan. Ook heeft de KNVB een voorwaardelijke straf van drie punten opgelegd indien de begroting voor het komende seizoen niet voor 15 juni 2022 is goedgekeurd.

Het licentiebehoud betekent ook niet dat de financiële sores verleden tijd zijn. De club moet nog altijd een oplossing voor openstaande schulden vinden. Een nieuwe eigenaar (lees: geldschieter) moet hier uitkomst in bieden. ADO heeft nu meer tijd om een partij te vinden die de aandelen van het Chinese United Vansen (UVS) overneemt.

Over wie dat wordt, draait het geruchtencircuit op volle toeren. Mocht het tot een deal komen dan is de kans groot dat ADO in Aziatische handen blijft. Nu wordt de City Football Group als overnamekandidaat genoemd. De organisatie is grotendeels in handen is van de Abu Dhabi United Group die door de koninklijke familie van het emiraat wordt geleid. Clubs als Manchester City, Melbourne City, New York City FC en Girona FC behoren ook tot dit voetbalimperium. Ook een Japanse partij zou interesse hebben. ACA Investments, dat zich al eerder voor de overname had gemeld, zou zelfs al onderhandelingen hebben gevoerd. En het laatste gerucht: de Haagse voetbalmakelaar Rob Jansen zou met een groep investeerders de club willen overnemen.

‘Saboteur’

Al die tijd zitten oud-voetballer Martin Jol en ondernemer Jeroen Lentze (Groep Jol/Lentze, tot op heden de meest serieuze kandidaat) in de wachtkamer. En de frustratie neemt toe. Deze investeerders willen naast het stadion ook de parkeerterreinen erbij hebben voor de ontwikkeling van vastgoed, maar in het taxatierapport heeft de gemeente alleen het stadion meegenomen. Bovendien mag de voetbaltempel niet voor een appel en ei worden verkocht; er moet een marktconforme prijs worden betaald.

 

Bij het helpen hebben we voorwaarden gesteld, over goede bedrijfsvoering.
Wethouder Anne Mulder

 

Het feit dat er telkens namen van nieuwe investeerders uitlekken, geeft wel aan dat de directie het liefst niet met de Groep Jol/Lentze in zee gaat. Dat Frans van Steenis, voorzitter van de Raad van Commissarissen, in deze cruciale week voor het voortbestaan van de club op een zeilboot in de Middellandse Zee zit en daardoor slecht bereikbaar is, helpt ook niet mee.

En alsof er nog niet genoeg frustratie heerst in het Cars Jeans Stadion, meldt ook de boze grootaandeelhouder UVS zich weer. Terry Wang, de zoon van eigenaar Wang Hui, noemt Van Steenis ‘een geldwolf, een saboteur en een leugenaar’, omdat er al lang een overeenkomst met een van de vele geïnteresseerden had kunnen zijn. De directie zou dat blokkeren, waardoor UVS in Peking nog steeds met de aandelen zit opgescheept.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van