Voetbalbond brengt ADO Den Haag drie punten in mindering

ADO Den Haag heeft drie punten in mindering gekregen van de licentiecommissie van de KNVB. De voetbalbond straft de residentieclub hoogstwaarschijnlijk, omdat de financiële huishouding niet op orde is. ADO gaat tegen het besluit in beroep.

Door

De KNVB wil ‘vanwege vertrouwelijkheid’ verder niet inhoudelijk op de kwestie ingaan, zo meldt de bond in een statement. Toch is het vrijwel zeker dat de sanctie te maken heeft met de financiële nood waarin ADO verkeert. De voetbalbond gaf de Haagse club tot medio augustus de tijd om een sluitende begroting in te leveren, maar hier slaagde de club onder leiding van interim-directeur Edwin Reijntjes niet in. Dat betekent dat ADO nu drie wedstrijdpunten moet inleveren en daardoor de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie (eerste divisie) kwijtraakt.

De puntenstraf is een flinke knauw voor het elftal van hoofdcoach Ruud Brood, dat uitstekend begon aan de nieuwe voetbalcompetitie. Door de eerste twee wedstrijden te winnen (2-0 tegen Jong Ajax en 3-1 tegen FC Volendam) was ADO Den Haag lijstaanvoerder. Nu het de helft van het aantal punten kwijtraakt, zakken de groengelen naar de vijfde plek in de Keuken Kampioen Divisie, waar ADO speelt omdat het vorig jaar uit de eredivisie degradeerde.

Nieuwe eigenaar ADO

ADO Den Haag zit al sinds het begin van dit jaar in geldnood. Ondanks een uitspraak van de rechter weigert de Chinese eigenaar, United Vansen (UVS), de beloofde 2 miljoen euro over te maken. Ondertussen probeert de voetbalclub van UVS af te komen, maar een nieuwe eigenaar (lees: geldschieter) is nog niet gevonden. Steeds weer haakten potentiële kandidaten af of gingen de directie en de raad van commissarissen niet akkoord met de voorwaarden.

En de tijd tikt ondertussen door in het nadeel van ADO. De club heeft snel een nieuwe eigenaar nodig om de liquiditeitsbehoefte te vervullen. ADO krijgt nu twee maanden respijt van de voetbalbond. Lukt het de club niet om vóór half oktober alsnog een sluitende begroting te overleggen, volgen opnieuw drie punten aftrek. Bij een derde overtreding komt de betaaldvoetballicentie van ADO in gevaar, de KNVB kan deze dan afnemen.

In beroep

ADO Den Haag heeft al laten weten zich niet neer te leggen bij de sanctie. Op de eigen website laat de club weten dat het er ‘alles aan gelegen is om drie punten in mindering te voorkomen.’ In het statement staat dat ADO ‘voldoende aanknopingspunten’ ziet om tegen het besluit van de KNVB in beroep te gaan.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van