Extra vergadering in reces over crisis bij ADO Den Haag

Een deel van de gemeenteraad onderbreekt alweer de zomervakantie voor een debat over ADO Den Haag. Berichtgeving over de financiële problemen bij de voetbalclub zijn de reden.

Door en

Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) heeft een commissievergadering laten uitschrijven. Woensdag 28 juli zal een deel van de raad terugkomen van reces om te debatteren over ADO Den Haag, dat financieel in de rats zit. De Chinese eigenaar van de club komt niet over de brug en overnamekandidaten haken af.

Directe aanleiding is een bericht op de site van Voetbal International. Ondanks de stellige kop (‘Gemeente Den Haag gaat niet akkoord met huurverlaging’) blijkt de zaak genuanceerder te liggen. De herstructureringsdeskundige, aangewezen door de rechtbank om een faillissement af te wenden, zegt in het artikel dat een huurverlaging vanwege Europese staatssteunregels ‘niet aannemelijk’ is. Volgens AD Haagsche Courant heeft de club, dat het stadion huurt van de gemeente, überhaupt (nog) niet om een lagere huur gevraagd.

‘Geruchten’

De meeste partijen zien daarom weinig in een spoeddebat, blijkt uit een rondgang van Omroep West. ‘Groep de Mos baseert zich op geruchten uit een sporttijdschrift, terwijl er bijvoorbeeld geen officieel bericht is vanuit ADO dat de club huurverlaging wil,’ zei VVD-raadslid Chris van der Helm. ‘Laten we eerst de gesprekken met de herstructureringsdeskundige afwachten voor we debatten gaan voeren,’ aldus D66’er Daniël Scheper tegen Omroep West.

 

Jaarlijks betaalt ADO ongeveer een miljoen euro huur aan de gemeente

Desondanks kan de grootste partij in de raad op eigen houtje een debat agenderen. Volgens de gemeentewet is hiervoor steun van een vijfde van de raad nodig, en Hart voor Den Haag telt – sinds de overstap van Frans Hoijnck van Papendrecht – negen zetels.

Gemeente en ADO

ADO zit in geldnood. Ondanks een uitspraak van de rechter weigert de Chinese eigenaar, United Vansen (UVS), de beloofde 2 miljoen euro over te maken. De club heeft nog een paar weken de tijd om een sluitende begroting in te leveren. Ondertussen komt een overname niet rond. UVS wil de aandelen verkopen, maar gesprekken met potentiële kopers uit binnen- en buitenland hebben nog niet tot een uitweg geleid.

De gemeente voert gesprekken met de herstructureringsdeskundige. Het stadhuis is alleen nog betrokken als eigenaar van het Cars Jeans Stadion in de wijk Leidschenveen, nadat het vier jaar geleden zijn ‘gouden aandeel’ van de hand deed. Dat had de gemeente in 2009 verkregen toen ze ADO uit de brand hielp. Jaarlijks betaalt de club ongeveer een miljoen euro huur aan de gemeente. Overnamekandidaten zouden eisen dat deze huurprijs fors omlaaggaat.

Vorige week vrijdag had er een gesprek plaats tussen de wethouders Anne Mulder (VVD, financiën) en Hilbert Bredemeijer (CDA, sport), de herstructureringsdeskundige en de ADO-directie. Hoewel hier nog geen concrete oplossing uit voortkwam, kijkt het bestuur van ADO Den Haag ‘positief’ terug op dit onderhoud, zo meldt de club in een statement op de website.

Laatste zetje

‘Het lijkt erop dat het gebrek aan daadkracht van het stadsbestuur onze club het laatste zetje geeft richting een faillissement,’ stelt De Mos in een persbericht. Hij meent dat de gemeente als eigenaar van het stadion vrij is om de huur te bepalen, maar dat gaat niet zomaar.

‘Profvoetbalclubs zijn ondernemingen en de [Europese] Commissie moet garanderen dat de economische concurrentie tussen de clubs niet wordt verstoord door overheidssubsidies voor enkelen,’ verduidelijkte eurocommissaris Margrethe Verstager (Mededinging) vijf jaar geleden. Na uitputtend onderzoek keurde de Commissie toen de steunpakketten aan vijf Nederlandse voetbalclubs goed.

Wilt u meer Haags sportnieuws lezen? Koop de krant Den Haag Centraal dan op donderdag bij een van de verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van