ADO degradeert en is zijn directeur kwijt

De crisis bij ADO Den Haag is compleet. De club degradeert, directeur Mohammed Hamdi stapt op en de financiële zorgen zijn nog steeds groot.

Door

Het verlies op Hemelvaartsdag tegen Willem II, waardoor degradatie naar de Keuken kampioen (Eerste) Divisie onvermijdelijk is geworden, maakte het opstappen van Hamdi (37) onvermijdelijk. Eerder  was hij al in conflict geraakt met de eigenaar van de club, het Chinese bedrijf United Vansen. Dat meningsverschil draaide om geld en om de beoogde verkoop van de club.

‘De degradatie is voor eenieder, maar zeker ook voor mij, een enorme teleurstelling. Met mijn vertrek wil ik tevens (financiële) ruimte bieden aan de club en een nieuwe aandeelhouder, om met een nieuwe CEO te bouwen aan een toekomstig succesvol team op het veld,’ aldus Hamdi in een zondag uitgegeven verklaring. Hij erkent dat de ‘sportieve missie’ – op zijn minst handhaving in de Eredivisie – niet geslaagd is.

De raad van commissarissen van de club heeft Edwin Reijntjes bereid gevonden om de positie op interim-basis over te nemen. Reijntjes was vicevoorzitter van de HFC, de officiële licentiehouder van ADO bij de KNVB en aandeelhouder van de club. Hij vormt de directie met financieel directeur Jachin Wildemans en operationeel directeur Gert-Jan Bunt, die blijven zitten. In verklaring van zondag stelt Frans van Steenis, voorzitter van de raad van commissarissen, het een ‘geruststelling’ te vinden dat Reijntjes ‘direct wil instappen’. Daarmee  kan hij voor ‘continuïteit [zorgen] in deze bijzondere tijd’.

Een machts- en overnamestrijd

Naast van de sportieve malaise is Hamdi het slachtoffer geworden van een machts- en overnamestrijd. United Vansen (UVS) wil de club het liefste verkopen aan het Amerikaanse World Soccer Holdings. Hamdi zag meer in een verkoop van de aandelen aan een combinatie van Haagse ondernemers, hoewel een dergelijk initiatief tot nu toe erg vaag is gebleven. Onduidelijk is hoe het op dit moment staat met de verkoopplannen.

Hamdi verkeerde overigens al enige tijd op voet van oorlog met de Chinese eigenaar, omdat die een toegezegd bedrag van 2,1 miljoen euro weigerde over te maken. Er volgde een rechtszaak die Hamdi en ADO wonnen; maar UVS blijft weigeren. Daarop deed de directeur een beroep op de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) die het mogelijk maakt een faillissement te voorkomen door een schuldsanering en financiële herstructurering. Op korte termijn krijgt de club enige financiële ruimte door de verkoop van verdediger Milan van Ewijk. Hij verhuis voor een half miljoen euro naar SC Heerenveen. ADO Den Haag sloot de competitie zondag ‘in stijl’ af met een 3-2 nederlaag tegen FC Twente.

  • In DHC van 20 mei een kroniek van de sportieve ondergang van ADO Den Haag, zoals die zich de afgelopen twee jaar heeft voltrokken.

 

Standaardportret
Bekijk meer van