Toekomst ADO Den Haag nog altijd ongewis

De onduidelijkheid over de toekomst van ADO Den Haag duurt voort, terwijl de tijd doortikt en deadlines dichterbij komen. De laatste ontwikkeling is dat Martin Jol de voetbalclub gaat overnemen. Maar daarmee is er nog geen definitieve oplossing.

Door

Oud-speler Martin Jol heeft een koopovereenkomst gesloten met grootaandeelhouder United Vansen (UVS) voor de overname van ADO Den Haag. Dat is hoogst opmerkelijk te noemen. Jol was tot februari technisch directeur en vond dat zijn werk na het halen van tientallen spelers in de winterstop erop zat. Hij koos ervoor om in de luwte te werken aan het realiseren van een topsportlocatie in het Zuiderpark, waardoor algemeen directeur Mohammed Hamdi tot en met de onvermijdelijke degradatie (mede veroorzaakt door de matige spelers die Jol aantrok) de klappen mocht opvangen.

Direct na het seizoen heeft Hamdi er ook de brui aan gegeven en werd Edwin Reijntjes als opvolger aangesteld. Tot groot ongenoegen van UVS, dat het vertrek van Reijntjes en Frans van Steenis (voorzitter van de raad van commissarissen) eiste. Maar beide mannen blijven zitten.

Als Jol een overeenkomst heeft met de Chinezen, wil dat nog niet zeggen dat de overname in kannen en kruiken is. Stichting Toekomst ADO Den Haag (STA) en de vereniging HFC ADO Den Haag zijn de Nederlandse aandeelhouders. Beide partijen bezitten slechts een klein percentage van de aandelen, maar moeten het contract met Jol ondertekenen om de verkoop door te laten gaan. Mocht het zover komen, dan is ADO Den Haag nog niet zeker van een licentie voor volgend seizoen; ook de KNVB moet akkoord gaan met de overname.

Reiziger

En dan is er ook nog Jeroen Reiziger. De herstructureringsdeskundige werd aangesteld na een procedure die moest voorkomen dat ADO failliet ging toen UVS weigerde de verschuldigde garantstelling van twee miljoen te betalen. Mocht Jol dat bedrag op tafel leggen, dan is het de vraag wat de rol van Reiziger nog is. Hij heeft geen zeggenschap over de deal, maar hij moet volgens de procedure wel gehoord worden.

 

Mocht de overeenkomst met Jol doorgaan, dan lijkt er in elk geval geld vrij te komen voor ADO Den Haag.

 

De vraag is in hoeverre de Nederlandse aandeelhouders akkoord gaan. Binnen de HFC zou ruzie zijn ontstaan over de mogelijke overname van Jol. Niet iedereen is daar even blij mee. Vooral voorzitter Harm de Boer ligt onder vuur. Een HFC-lid betichtte hem van het achterhouden van informatie over en het tegenwerken van de deal met Jol. Dat lid is vervolgens voor drie maanden geschorst.

Mocht de overeenkomst met Jol doorgaan, dan lijkt er in elk geval geld vrij te komen voor ADO Den Haag. Eerdere overeenkomsten met de Zwitserse Cosinus Group en het Amerikaanse World Soccer Holding ketsten af vanwege geldgebrek. Beide investeringsmaatschappijen klopten vooral bij lokale investeerders aan, maar die hadden er geen trek in geld vrij te maken voor een nieuwe buitenlandse overname. Nog los van de imagoschade die ADO voor bedrijven met zich meebrengt. Geld zal in dit geval niet het probleem zijn. Jol, zelf niet onvermogend, wordt gesteund door vastgoedmagnaat en multimiljonair Ed Maas.

ADO Den Haag – Jong Ajax

Ondertussen roeren ook de supporters zich. Zij willen graag meepraten over de toekomst van de club. Hun onvrede maakten ze kenbaar met een groot spandoek, waarbij ze de directie en de raad van commissarissen vragen op te stappen. Inmiddels is er een gesprek geweest met de HFC, het gesprek met Reiziger volgt nog. De teller van de doneeractie van de fans, die moet leiden tot meer zeggenschap binnen de club, staat inmiddels op 20.000 euro.

Nog altijd is niet duidelijk of ADO Den Haag op vrijdag 6 augustus tegen Jong Ajax aan de Keuken Kampioen Divisie kan deelnemen. Te veel zaken zijn daarvoor nog onzeker: levert de club binnenkort een sluitende begroting in? Verstrekt de KNVB vervolgens de licentie? Wie is de nieuwe eigenaar? Hoe heet de algemeen directeur? En met wat voor elftal gaat ADO de competitie in? De tijd begint te dringen.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van