Gemeente overweegt financiële steun aan ADO

Het stadhuis is bereid om te kijken of het ADO Den Haag financieel te hulp kan schieten. De noodlijdende voetbalclub dreigt volgende maand zijn licentie te verliezen.

Door

Maandag heeft ADO de gemeente om financiële steun gevraagd. Voetbalbond KNVB verlangt vóór 1 november een sluitende begroting of een borgsom van 5,1 miljoen euro.  Al maanden onderhandelt de voetbalclub met potentiële kopers, maar de club – nog altijd eigendom van het Chinese bedrijf United Vansen – verwacht niet voor die tijd een nieuwe eigenaar (lees: financier) te hebben. In dat scenario mag ADO, dat vorige week de periodetitel pakte in de eerste divisie, geen profvoetbal meer spelen.

Het college van B en W gaat ‘intensief’ in gesprek met de club, waarbij het volledig inzicht in de financiën eist. ‘Mocht uit dit overleg blijken dat er een toekomstbestendige bedrijfsvoering mogelijk is, dan kijken wij, binnen de bestaande regelgeving, of en hoe wij op het verzoek van ADO om financiële steun kunnen ingaan,’ schrijft burgemeester Jan van Zanen aan de gemeenteraad. De stad moet rekening houden met strenge Europese staatssteunregels.

Liquiditeitsproblemen ADO

De liquiditeitsproblemen bij ADO, dat vorig seizoen degradeerde, komen mede op conto van de Chinese eigenaar, die ondanks een vonnis van de rechter weigert 2 miljoen euro aan de club te betalen. Als straf bracht de KNVB al zes punten bij ADO in mindering.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van