ADO-spits Jaimy Ravensbergen droomt van wereldtop, maar: ‘als Manchester United belt, zeg ik nu nog nee’

Jaimy Ravensbergen is nog jong, maar de spits van ADO Den Haag Vrouwen weet al precies wat ze later wil worden: juf in de onderbouw. Dit seizoen moet ze echter eerst nog Ajax (competitie) en PSV (bekerfinale) een lesje leren.

Door

De zon schijnt op Sportpark Prinses Irene aan de Schaapweg in Rijswijk. Letterlijk, maar ook omdat er een buitengewoon aangename sfeer hangt op het trainingscomplex van ADO Den Haag Vrouwen. Het elftal van trainer Sjaak Polak heeft een goed seizoen achter de rug met een plek in de bekerfinale als bekroning. De sfeer binnen het team wordt perfect samengevat in het stralende gezicht van spits Jaimy Ravensbergen, de nummer 9.

De Pure Energie Eredivisie Vrouwen, zoals de nationale competitie sinds dit seizoen heet, nadert haar ontknoping. Met nog één speelronde te gaan weet het vrouwenelftal van ADO Den Haag al dat het vierde gaat worden. Het team van oud-speler Sjaak Polak heeft de reputatie van een vechtmachine. Volgens Ravensbergen is dat onterecht. “Ik vind het jammer dat we zo’n stempel hebben, want we kunnen echt goed voetballen,” zegt de 20-jarige aanvalster. De laatste jaren heeft het vrouwenvoetbal zich professioneel ontwikkeld, waarbij in de competitie Ajax, PSV en FC Twente (de nieuwe kampioen) de top drie vormen met veel internationals in de selectie. Voor ADO is vooralsnog een rol weggelegd als ‘best of the rest’. “Maar we hebben het alle topclubs lastig gemaakt en niet alleen door strijd te leveren, maar ook met goed voetbal. We kunnen gewoon meedoen om het kampioenschap, we hebben van alle drie weleens gewonnen, dus waarom niet?“

Er gaan nu nog regelmatig speelsters van ADO Den Haag naar Ajax. Zo zal Nadine Noordam (middenveld) volgend seizoen in Amsterdam spelen. “Dat is jammer maar logisch. Bij Ajax train je twee keer per dag en ben je de hele dag op de club.

Bekerfinale

Ravensbergen startte met voetballen in haar woonplaats Leiden bij amateurclub DocoS. “Ik begon toen ik vierenhalf jaar was in een team van jongens en meisjes. Daarna heb ik jarenlang alleen met meisjes gevoetbald met mijn vader als trainer, een echt vriendenteam.”

 

Als klein meisje zat ik op de tribune tijdens de bekerfinale tegen Ajax, het jaar erna zou ik zelf naar ADO gaan.
Jaimy Ravensbergen

 

Op haar veertiende maakte zij zelf de overstap naar ADO, waar ze in 2019 haar debuut in de eredivisie maakte. Daar bereikte Ravensbergen met haar teamgenoten dit seizoen het hoogtepunt van haar carrière tot nu toe. Op 5 juni speelt ADO Den Haag in Almere de bekerfinale tegen PSV. “Als klein meisje zat ik op de tribune tijdens de bekerfinale tegen Ajax, het jaar erna zou ik zelf naar ADO gaan,” zegt ze met een glimlach van oor tot oor. “Toen dacht ik dat het wel heel vet zou zijn om ooit zelf zo’n finale te mogen spelen.“

Dat Sjaak Polak de trainer is, komt goed uit. Als speler won hij in 2001 – met FC Twente – zelf de KNVB Beker. “Hij is wel in voor een geintje en dat zorgt ervoor dat we heel ontspannen naar belangrijke wedstrijden toe kunnen leven. Daarnaast weet hij hoe het is om een bekerfinale te spelen en te winnen, dus hij kan ons genoeg tips geven.”

Toekomst van Jaimy Ravensbergen

Jaimy Ravensbergen zit goed op haar plek bij ADO Den Haag en speelt ook volgend seizoen nog in het geel en groen. “Ik heb het hartstikke naar mijn zin bij ADO. Ik ga elke keer met heel veel plezier naar de training en dat is het belangrijkst. Daarnaast kan ik me hier heel goed ontwikkelen als speler, zowel op tien als in de spits.” Als semiprof kan ze voetbal perfect combineren met haar pabo-opleiding. “Na mijn voetbalcarrière wil ik heel graag juf worden. Ik loop nu stage bij groep 7 en dat vind ik echt heel leuk om te doen, hoewel ik de onderbouw nog leuker vind, van jonge kinderen krijg je nog meer waardering.”

Als het aan Ravensbergen ligt, blijft ze nog minstens twee jaar in het Cars Jeans Stadion spelen. “Mijn opleiding duurt nog twee jaar en die wil ik hoe dan ook afmaken. Dus als Ajax of Manchester United belt, zeg ik nu nog nee.”

Dit is een bewerkte versie van het interview dat donderdag 27 mei in de papieren editie van Den Haag Centraal verschijnt. Wilt u het volledige interview van journalist Rogier Heimgartner met Jaimy Ravensbergen lezen? Koop de krant dan vanaf donderdag bij een van de verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van