DSR-C: van eeuwfeest naar rugbyderby tegen HRC

In de week waarin de DSR-C haar eeuwfeest viert, zou winst tegen HRC een passend verjaardagscadeau zijn. Daarvoor kan Hagenaar Philip Mossman bij de Delftsche Studenten Rugby-Club zorgen.

Door

Voor Philip Mossman (24) is de rugbyderby HRC – DSR-C zondag 30 november een weerzien met oude bekenden.

“Ik heb drie jaar bij de Haagsche Rugby Club gespeeld. Met jongens als Gavin Straatman en Ayrton Pieterse. Floris Kieft, met wie ik in het verleden als captain de toss deed, was mijn jeugdtrainer. Spelen tegen HRC is voor mij dus speciaal. Dat was in de jeugd al zo, toen ik bij The British School of The Netherlands (BSN) in Voorschoten rugbyde. Ik zat daar niet op school, maar mijn vader, die bij Shell werkt, is Engels en had daar connecties. Er was geen tegenstander waarvan je meer wilde winnen dan HRC. Toen het team van BSN werd opgeheven, ben ik naar HRC gegaan.”

Maar niet gebleven. Hagenaar Mossman, die in zijn jeugd in Brunei en Schotland woonde, koos voor DSR-C, de Delftsche Studenten Rugby-Club. De student industrieel ontwerpen aan de TU: “Omdat mijn leven zich in Delft ging afspelen, wilde ik niet alles halfhalf doen. Daarom koos ik voor DSR-C. Ja, dat niveau was aanvankelijk lager dan bij HRC, maar er zijn meer jongens van die club naar ons overgestapt. Inmiddels hebben we het niveau aardig opgekrikt.”

DSR-C promoveerde in 2016 naar de ereklasse, het hoogste rugbyniveau in Nederland. Daarin speelt de club, die slechts 15 procent niet-leden van het Delftsch Studenten Corps telt, nog steeds.

Black-out

Maar bijna ging dat vorig seizoen nog mis en daarin speelde Philip Mossman een hoofdrol. HRC en DSR-C maakten in een onderling duel uit wie zich rechtstreeks handhaafde en wie veroordeeld werd tot de play-offs om behoud. DSR-C leek aan het langste eind te trekken, totdat fly-half Mossman een onbegrijpelijke misser beging.

 

De uitwedstrijd tegen HRC komt, nadat we net flinke nederlagen tegen de top 3 van Nederland hebben geleden, niet op een ideaal moment.
Philip Mossman

 

Bij afwezigheid van de vaste kicker nam hij de taak van het benutten van de conversie op zich. En bij een niet te missen poging (recht voor de palen, op heel korte afstand) ging het toch fout.

Het gevolg was dat HRC in de allerlaatste seconde langszij kwam, zodat de Hagenaars en niet Mossman en zijn ploeggenoten zich rechtstreeks handhaafden. Uiteindelijk won DSR-C na de zenuwslopende play-off van Eemland, waardoor de misser niet fataal was.

“Laten we het maar op een black-out houden. Ik had in mijn hoofd dat we snel na die conversie moesten doorgaan, waardoor ik deze met te weinig concentratie nam. Van HRC kreeg ik uitgebreid de felicitaties, haha.”

Verjaardagscadeau voor DSR-C

Mossman kan zondag revanche nemen. Het zou een mooi verjaardagscadeau voor DSR-C. De oudste rugbyclub van Nederland, bezig om het predicaat ‘koninklijk’ te verwerven, viert vrijdag haar eeuwfeest. En daar zal ook HRC niet ontbreken.

“Twee dagen later zijn we wel fris om te spelen. Voor mij zijn dat de leukste wedstrijden van het seizoen. De uitwedstrijd tegen HRC komt, nadat we net flinke nederlagen tegen de top 3 van Nederland hebben geleden, niet op een ideaal moment. Vorig seizoen hadden we het ook moeilijk, maar hebben we hen op eigen terrein verslagen. Dus het kan wel.”

 

 

Er was geen tegenstander waarvan je meer wilde winnen dan HRC.
Philip Mossman

 

De komende twee jaar is de Hagenaar nog aan DSR-C verbonden. Maar als zijn studie afgerond is, moet hij bij de studentenclub vertrekken. Terug naar HRC? “Dat zou wel logisch zijn. Daar hebben we het als spelers onderling ook weleens over. Maar dat hangt ook af van waar ik na mijn studie terechtkom. En dan is het misschien helemaal niet zo logisch om weer voor HRC te spelen.”

Rugbyderby HSRC – DSR-C (heren ereklasse), zondag 28 oktober 14.30 uur, Theo Mann Bouwmeesterlaan 800, Den Haag. Meer informatie: www.dsr-c.nl en www.haagscherugbyclub.nl

Standaardportret
Bekijk meer van