Hockey Club Wateringse Veld heeft het duurzaamste sportcomplex van de stad
Hockey Club Wateringse Veld is op sportief gebied misschien geen top, maar heeft in de gelijknamige Vinex-wijk wel het duurzaamste complex van Den Haag.
Met steun van HDM en HCKZ werden begin deze eeuw twee nieuwe hockeyverenigingen in de Haagse Vinex-wijken opgericht. HC Ypenburg en Hockey Club Wateringse Veld (HCWV) groeiden als kool en boden de jongste jeugd de kans om dicht bij huis te hockeyen. Het jubilerende HCWV (van 2003) is inmiddels een vereniging met 650 leden. Sinds afgelopen najaar heeft de club ook nog eens een van de duurzaamste hockeycomplexen van Nederland.
“Samen met de gemeente Den Haag hebben we vanaf 2014 intensief nagedacht over een compleet nieuwe invulling van de sportvelden rond het Erasmusveld,” legt Alfons Hams, architect bij Spring Architecten én ouder van een hockeyende dochter bij HCWV, uit.
In Wateringse Veld kwamen veel mensen wonen en door de veranderingen rondom de Leyweg en het Erasmusveld ook in Den Haag Zuidwest, waar een nieuw stedelijk woonmilieu ontstaat. “De gemeente Den Haag wil van Erasmusveld ‘de duurzaamste wijk van Nederland’ te maken.”
Koren op de molen van Hams die ook stedenbouwkundige is. Bovendien paste de ambitie om duurzame sportvelden te realiseren precies binnen de visie van de hockeyclub. “Samen zijn we aan het werk gegaan. Met de gemeente, mensen uit de wijk, de kinderopvang en de besturen van HCWV en de omliggende voetbalclubs.” Eén grote sportaccommodatie voor voetbal en hockey samen bleek een brug te ver, zodat VV SVH en HC Wateringse Veld uiteindelijk eigen plannen maakten voor hun accommodaties.
Samenwerking in Wateringse Veld
HCWV sprak de ambitie uit om een van de duurzaamste hockey-accommodaties van Nederland te willen ontwikkelen. “Duurzaamheid begint bij ambitie,” denkt Hams. “Wat bedoel je met duurzaamheid en welke doelen wil je ermee bereiken?”
Hams kreeg als projectleider draagvlak bij het bestuur en de club om duurzaamheid tot in detail terug te laten komen in het ontwerp en de bouw van het clubhuis en de drie omliggende hockeyvelden. De gemeente nam de drie velden, waarvan één waterveld, voor haar rekening en de vereniging het clubhuis.
Het is een licht gebouw waar we als het ware een extra jas omheen hebben gebouwd.
Dat laatste gebeurde vanuit een stichting waarin ook kinderopvang 2Samen participeerde. Totale kosten 2,65 miljoen euro. Maar nu staat er een multifunctionele en duurzame accommodatie om je vingers bij af te likken. Het clubhuis kent een energiebesparend ventilatiesysteem en talloze verblijfsruimten voor ouders en kinderen, die buiten de hockey-uren ook dienst kunnen doen als buurthuis en kinderopvang.
Enorme smak geld
“Met de ledverlichting rondom de drie velden en in het clubhuis besparen we jaarlijks de helft van de normale energiekosten. 4000 euro in plaats van 8000 euro. Voor een club een enorme smak geld.”
Het bijzondere van het nieuwe clubgebouw zelf is dat het grotendeels het oude gedemonteerde tijdelijke clubhuis is. “Duurzaamheid in optima forma waardoor ook nog veel geld werd bespaard. Het is een licht gebouw, gemaakt van hout, waar we als het ware een extra jas omheen hebben gebouwd. Doordat het geheel niet al te zwaar is, hoefde er niet te worden geheid.” Ook het waterveld draagt bij aan het voorkomen van verspilling, legt Hams uit.
“We vonden een waterveld, dat veel minder vaak hoeft te worden besproeid. Op een wedstrijddag slechts twee tot drie keer, waarmee we vele duizenden liters water besparen.” De accommodatie van HCWV is volgens Hams ‘state of the art’ en is voorbereid op minstens 25 jaar gebruik en groei van de vereniging. “Voorzieningen voor een vierde veld liggen klaar waardoor we naar zo’n 1200 leden kunnen.”
Het trotst is de architect toch vooral op de hoge rapportcijfers in de zogenaamde GPR duurzaamheidscore predicaat ‘excellent’
Meer informatie: www.hcwv.nl