Daryl Janmaat terug bij ADO Den Haag: ‘Ik kom hier niet om af te bouwen’

Na een jaar vol blessureleed wil Daryl Janmaat het plezier in het voetbal weer terugvinden. Hij komt daarom terug naar ADO Den Haag, de club waar hij dertien jaar geleden doorbrak. “Ik ben fit en gretig.”

Door

Het cv van voetballer Daryl Janmaat nam het afgelopen decennium indrukwekkende vormen aan. Zo droeg hij het Oranjeshirt 34 keer, onder meer tijdens het WK voetbal in Brazilië (2014). Ook speelde hij tussen 2014 en 2019 ruim honderd wedstrijden in misschien wel de sterkste competitie ter wereld, de Engelse Premier League. Des te opvallender is het, dat de 31-jarige verdediger nu een tweeënhalfjarig contract tekent bij de nummer voorlaatst van de Nederlandse eredivisie: ADO Den Haag, de club waar hij in 2007 zijn profdebuut maakte. Een jaar later vertrok hij al naar SC Heerenveen. Daarna kwam hij nog uit voor Feyenoord en de Engelse clubs Newcastle United en Watford.

“Dit voelt als thuiskomen,” vertelt Janmaat op de laatste woensdag van het jaar bij zijn presentatie. “Ik ben een Haagse jongen, heb altijd een sterke verbondenheid met de stad en de club gevoeld. Het is prachtig om terug te keren op de plek waar het voor mij begon.”

Boven de markt

De officiële komst van Daryl Janmaat naar ADO hing al een paar weken boven de markt. De rechtsback trainde sinds medio november mee met de selectie van trainer Ruud Brood, nadat zijn contract bij Watford even daarvoor was ontbonden. Door bij ADO te trainen hoopte Janmaat weer fit te worden na een zware knieblessure die hem sinds november 2019 aan de kant hield. ADO kon op zijn beurt Janmaat aantrekken, omdat de voetballer transfervrij was.

 

Als ik vrijgezel was, had ik misschien wél voor een buitenlandse aanbieding gekozen.
Daryl Janmaat

 

“Het meetrainen is uitstekend bevallen. Ik heb het echt naar mijn zin. Door terug te komen bij ADO volg ik mijn gevoel. Ik heb er uitgebreid met mijn familie over gesproken. Dit voelt goed, mijn gezin wil graag naar Den Haag. Dat vind ik een belangrijk argument. Als ik vrijgezel was geweest, had ik misschien wél voor een buitenlandse aanbieding gekozen, want die waren er wel degelijk. Maar ADO voelt nu het beste.”

Intenties van Daryl Janmaat

In de hofstad hoopt Janmaat ‘zijn steentje bij te kunnen dragen’ aan handhaving in de eredivisie. Het elftal van Ruud Brood bivakkeert na veertien wedstrijden op de zeventiende plaats, wat aan het eind van de competitie degradatie zou betekenen. “Dit gaat niet makkelijk worden,” erkent de ex-international, die voor zichzelf een belangrijke rol ziet.

“Los van mijn eigen kwaliteiten hoop ik de ploeg ook te kunnen helpen met mijn ervaring. Ik teken ook niet voor niets voor tweeënhalf jaar. Dat zegt wel wat over mijn intenties. Ik wil hier misschien wel afsluiten. Maar ik kom hier zeker niet om af te bouwen. Ik ben fit en gretig.”

Heftig

De vleugelverdediger benadrukt verder dat het ergste blessureleed achter de rug is. “De knieblessure was heftig, niet leuk. Ik moest twee keer onder het mes, dat hakt erin. Maar inmiddels ben ik hersteld. Op trainingen kan ik voluit meedoen. Ik ben alleen nog niet wedstrijdfit. Dat klopt, ik heb een jaar niet gevoetbald. Maar de enige manier om dat ritme weer te krijgen, is door wedstrijden te gaan spelen. En dat wil ik hier gaan doen. In Den Haag wil ik na een moeilijk jaar het plezier weer terugvinden,” vertelt Janmaat, waarna hij een shirt met rugnummer 53 omhooghoudt. “Met dit rugnummer maakte ik in 2007 mijn debuut. Ik vind het mooi om nu weer met nummer 53 te voetballen. De cirkel is weer rond.”

Daryl Janmaat en zijn kinderen tijdens zijn presentatie in het ADO-stadion. Janmaat krijgt rugnummer 53. (Foto: DHC)

De selectie van Brood geniet van een korte winterstop. De eerstvolgende eredivisiewedstrijd is op zaterdag 9 januari: om 16.30 uur neemt ADO Den Haag het in Waalwijk op tegen RKC.

Meer informatie: www.adodenhaag.nl

Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Neem dan een (proef)abonnement op de papieren editie van Den Haag Centraal. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van