Nieuwe kantine voetbalclub Graaf Willem II VAC is ‘modern maar knus’ (foto’s)

Volgens Louk Borsboom stond de oude kantine van voetbalclub Graaf Willem II VAC op instorten. Als hoofd van de bouwcommissie coördineerde hij de aanleg van een nieuwe accommodatie.

Door

Terwijl werknemers de laatste hand leggen aan het nieuwe clubgebouw van voetbalclub Graaf Willem II VAC, trekt Louk Borsboom (75) zich met een bekertje koffie terug in de geïmproviseerde kantine van de voorbije maanden. Al heeft het meer weg van een bouwkeet. De voorzitter van de bouwcommissie zit op een oude stoel van de op de grens van Den Haag en Wassenaar residerende vereniging. Het is oudbakken troep, zoals hij het zelf noemt. Neemt niet weg dat Borsboom aan één stuk door praat over het nieuwe onderkomen dat over twee weken klaar is.

“Dit is mijn laatste kunstje bij de club,” lacht Borsboom, die al ruim zestig jaar lid is, twintig jaar in het eerste voetbalde en dertien jaar voorzitter was. Nog voor hij reactie krijgt nuanceert hij zijn woorden. “Maar ik ben geen type dat stil kan zitten. Vier jaar geleden ben ik gevraagd of ik de nieuwbouw wilde aansturen. Dat wilde ik onder één voorwaarde: ik moest mijn gang kunnen gaan. De verbouwing was nodig, want de vorige kantine was een houten skelet dat we in 1965 voor tienduizend gulden overnamen. Daar zijn kleedkamers en een bestuurskamer aangebouwd, maar het was knutselwerk. Gechargeerd gezegd stond de tent op instorten en liepen de muizen over de vloer.”

Bruin café bij Graaf Willem II VAC

Met jeugdig enthousiasme neemt Borsboom de rol van gastheer op zich. Van een invalidentoilet naar de bestuurskamer en van de muur waar je je naam in kon laten graveren tot de nieuwe dameskleedkamers op de tweede verdieping. In de kantine houdt hij even halt. “We hebben ervoor gekozen om de knusse uitstraling te behouden,” zegt hij, terwijl hij naar de open haard wijst. “De accommodatie is nu zeventig vierkante meter groter dan de vorige. Dat is niet veel, maar dat hebben we bewust gedaan. Onze kantine stond bekend als bruin café. De bar staat nog niet, maar dat wordt een bar zoals je die kent uit Ierse pubs.”

 

Foto’s: DHC/Sam Sampat

 

De kantine is grofweg opgedeeld in twee stukken: een deel voor de snelle koffiedrinker en een huiselijk gedeelte voor het gezelligheidsdier.

De kosten van de verbouwing bedragen zo’n 1,25 miljoen euro. “En dan is het geeneens duurzaam.” Als het over de kosten gaat, laat Borsboom voor het eerst een korte stilte vallen. “De gemeente Den Haag betaalt vijfhonderdduizend euro en een instelling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport draagt twintig procent bij. Zelf moeten we vijf ton ophoesten. Verduurzamen vergt zeker een halve ton extra en dat geld hebben we simpelweg niet.”

Hoewel de kantine nog niet af is, verzekert Borsboom dat de uitgaven binnen de begroting blijven. “We hadden eigen geld, maar hebben ook een lening moeten afsluiten. Die moeten we binnen tien jaar aflossen. Corona heeft niets veranderd aan onze begroting. We zijn net voor de eerste lockdown begonnen met de bouw. Het was best fijn dat er op dat moment niet werd gevoetbald. We hadden een bouwkeet als kantine en de kleedkamers stonden vol met spullen. Op zaterdagen was het een grote chaos geworden. Nu konden we doorpakken en staat er een gloednieuw clubhuis. We hopen dat deze accommodatie een impuls geeft binnen alle lagen van de vereniging.”

Meer informatie: www.graafwillem.nl

Dit artikel van journalist Tim Beck uit de krant van donderdag 10 december 2020 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van