ADO Den Haag zet trainer Rankovic al na halfjaar op straat

Aleksandar Rankovic is niet langer de trainer van eredivisionist ADO Den Haag. De voetbalclub heeft de 42-jarige hoofdcoach zaterdag (7 november) vrijwel meteen na de met 2-4 verloren thuiswedstrijd tegen FC Twente ontslagen.

Door

“We hebben Aleksandar afgelopen zomer met bepaalde verwachtingen aangesteld, maar de samenwerking heeft ons in meerdere opzichten niet gebracht wat we ervan gehoopt hadden. Er was helaas geen sprake van een goede match. Daardoor werd het perspectief gaandeweg steeds minder,” aldus Martin Jol, die verantwoordelijk is voor het technische beleid van ADO.

Hiermee komt na nog geen halfjaar alweer een einde aan de samenwerking tussen ADO Den Haag en Rankovic. Medio mei begon de Serviër in de hofstad aan zijn eerste klus als hoofdtrainer, als opvolger van de opgestapte Brit Alan Pardew. Afgelopen zomermaanden onderging het eerste elftal van de residentieclub een totale metamorfose: in de transferperiode kwamen er 18 nieuwe spelers naar Den Haag, terwijl er 24 vertrokken.

Het lukte Rankovic in de eerste acht competitiewedstrijden nog niet om met de vernieuwde ploeg veel successen te halen. Er werd één overwinning geboekt en één keer gelijkgespeeld, de overige zes wedstrijden in de eredivisie gingen verloren. Hier rekent de clubleiding Rankovic nu dus al op af ondanks het zware programma van ADO in de eerste fase van de competitie (met onder meer wedstrijden tegen PSV, Feyenoord en Vitesse). ‘Er was bij de club te weinig vertrouwen dat de prestaties op korte termijn beter zouden worden,’ zo schrijft ADO in een persverklaring.

Ook assistent-trainer Richard Knopper vertrekt per direct uit het Cars Jeans Stadion.

Ontslag Rankovic na onrustige week

Het ontslag van Rankovic komt na een bijzonder onrustige week. Zo werden assistenten Michele Santoni en Rick Hoogendorp teruggezet van het eerste elftal naar de jeugdtak. De wisselwerking tussen Rankovic en het tweetal zou verre van optimaal zijn. Ook sijpelden in diverse media verhalen door waarin stond dat de (onervaren) coach Rankovic te weinig openstond voor adviezen van de ervaren Martin Jol.

Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

[Dit stuk is bijgewerkt op zondag 8 november om 13.10 uur]

Standaardportret
Bekijk meer van