ADO Den Haag één duel zonder publiek wegens wangedrag fans

ADO Den Haag moet de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen, op zondag 14 augustus tegen FC Den Bosch, in een leeg stadion spelen. 
 

Door

De KNVB straft de Haagse voetbalclub zo voor de rellen rond de play-offwedstrijd tegen Excelsior op 29 mei. ADO liep toen na een verloren strafschoppenserie promotie naar de eredivisie mis. Meteen na afloop kwam het in en rond het Cars Jeans Stadion tot grote ongeregeldheden. Haagse ‘supporters’ bestormden het veld en bekogelden de feestende Excelsior-aanhang met vuurwerk. Buiten het stadion zochten hooligans ook de confrontatie met de oproerpolitie. Er raakten acht agenten gewond. Vier raddraaiers zijn inmiddels volgens het snelrecht veroordeeld. Een 26-jarige Hagenaar kreeg een celstraf van vijf maanden, drie andere mannen kregen straffen van zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Nu heeft dus ook de KNVB zich uitgesproken. Het ADO-bestuur heeft besloten niet in beroep te gaan tegen het strafvoorstel van de voetbalbond. Dat betekent dat het elftal van de nieuwe hoofdtrainer Dirk Kuyt de wedstrijd op zondag 14 augustus om 12.15 uur moet afwerken zonder de steun van thuisfans. Dit is overigens de tweede wedstrijd in het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen: de groengelen spelen de competitieouverture op vrijdag 5 augustus (20.00 uur) in Almelo tegen Heracles.

Vorige week spraken vertegenwoordigers van de drie grootste supportersverenigingen van ADO (Haagsche Bluf, Fansupport en FCDH) zich nog uit over de ongeregeldheden in mei. ‘Een kleine groep heeft onacceptabel en onaanvaardbaar gedrag vertoond. We zijn unaniem van mening dat wat heeft plaatsgevonden nooit meer mag gebeuren,’ zo staat in een gezamenlijk statement.

Voorbereiding ADO Den Haag

Inmiddels zit de selectie van Kuyt in de voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Het eerste elftal heeft de afgelopen weken steeds meer vorm gekregen. Zo versterkte ADO zich met aanvaller Joël Zwarts (die overkwam van Jahn Regensburg uit Duitsland), de in Den Haag geboren Jordy Wehrmann (die wordt gehuurd van het Zwitserse FC Luzern) en spits Max de Waal (die van Ajax wordt gehuurd. Thomas Verheydt, vorig seizoen de topscorer van ADO, liet eerder deze zomer zijn aflopende contract openbreken en verlengen tot 2025.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van