‘Laakse Lente’: succesvol initiatief tegen eenzaamheid (video)

Ruim vijftig procent van de Hagenaars voelt zich in meer of mindere mate eenzaam. Daarom trekt de gemeente de komende jaren ruim 2,3 miljoen euro uit voor de strijd tegen eenzaamheid. DHC biedt dit najaar in de krant aandacht aan de succesvolle initiatieven die er al wél zijn, zoals ‘Laakse Lente’.

Door

‘Aandacht is het mooiste dat je iemand kan geven,’ prijkt op een tegeltje in de woonkamer van Leo en Netty Olffers, die al zeven jaar hun huiskamer openstellen voor ouderen uit heel Den Haag. “Dat klopt als een bus,” volgens Olffers. Hij kreeg het tegeltje van een inmiddels overleden bezoeker en het is een van zijn waardevolste bezittingen. Onder de noemer ‘Laakse Lente’ gooien Leo en zijn echtgenote al zeven jaar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur hun voordeur wagenwijd open voor senioren.

Die kunnen hier terecht voor een bak koffie met iets lekkers en een praatje. “De vaste bezoekers weten dat zij na twaalf uur kunnen blijven zitten om even onder vier ogen te praten,” zegt Leo. Dat gebeurt vaak, maar ook op ieder ander moment van de dag kunnen senioren bij Leo en Netty aankloppen.

“Midden in de nacht bijvoorbeeld. Ik heb drie keer een zelfmoord kunnen voorkomen,” zegt Leo. Niet alleen trieste verhalen passeren de revue.

“Soms gaat het onze pet te boven. Een bezoeker vertelde mij een keer dat ze graag met getrouwde mannen naar bed gaat. Ik heb toen gezegd dat ze dan nooit op woensdag moet langskomen, want dan doet Netty altijd iets met haar vriendinnen,” vertelt de Hagenaar met een lach.

 

Ik heb drie keer een zelfmoord kunnen voorkomen.
Leo Olffers (initiatiefnemer ‘Laakse Lente’)

 

“Ook was er een keer een vrouw die werd geterroriseerd door een buurman die dag en nacht met en een hamertje zat te tikken. Hij bleek psychisch niet helemaal in orde.” Maandag, dinsdag en donderdag zijn de drukste dagen. De huiskamer zit soms vol met wel twintig ouderen die lief en leed met elkaar delen of gewoon kletsen over koetjes en kalfjes. Een van hen is Albert Huisman. “Als je met een probleem zit, kun je altijd aankloppen.” Dat beaamt Alie van Ruiten: “Ik ben niet eenzaam hoor, ik heb leuke kinderen. Maar ik vind het lieve mensen en het is gezellig.”

Idee voor ‘Laakse Lente’

Netty kwam op het idee voor de Laakse Lente nadat buurthuis Lipa als gevolg van bezuinigingen de deuren moest sluiten. “Waar moeten we nu naartoe?, vroegen veel ouderen zich af. Netty stelde toen voor om onze huiskamer te gebruiken als ontmoetingsruimte,” zegt Leo. Hij hoopt dat andere Hagenaren hun initiatief overnemen. “Ik blijf het een fout vinden van de samenleving; de eenzaamheid is enorm. Ik vind dat mensen meer naar elkaar moeten omkijken.”

Het spreekuur van het Haagse echtpaar is immens populair. Op deze doordeweekse maandag zit de huiskamer stampvol, maar iedere keer als de deurbel gaat, tovert Netty nog wel ergens een stoel vandaan. Intussen pruttelt het koffieapparaat non-stop. Er gaan liters doorheen in zo’n week. Daarom vragen de Hagenaren vijf euro contributie per maand voor koffie en koeken.

 

Foto’s: DHC/Luka Valkenburgh

 

Daarnaast organiseren zij in de zomervakantie zes weken achtereen activiteiten in de buurt. Leo merkt wel dat er door beroepsorganisaties soms met argusogen naar het huiskamerspreekuur wordt gekeken.

“Er is weleens jaloezie, maar ik vind het juist belangrijk om samen te werken. Het ouderenwerk is vaak maar van negen tot vier bereikbaar, maar wat als er in de avond of in het weekend iets gebeurt?” Leo en Netty focussen zich vooral op het positieve. “Het is zo intens mooi, maar ik wil mezelf helemaal niet op de borst kloppen. De liefde, de vriendschap en het vertrouwen dat onze bezoekers in ons hebben zijn wat mij betreft onbetaalbaar,” besluit Leo.

Deze aflevering uit de DHC-eenzaamheidsserie wordt u gratis aangeboden. Wilt u de overige delen ook lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van