Escamp wil meer sociale ontmoetingen en betere woningen

Op zoek naar inbreng van bewoners maakt de gemeenteraad een toer langs alle stadsdelen van Den Haag. Escamp had als eerste de eer. “Zuidwest moet nieuw perspectief krijgen.”

Door

Het clubhuis van HKV/Ons Eibernest aan de Steenwijklaan zit vol. Bewoners gaan er donderdagavond 9 mei in gesprek met gemeenteraadsleden in het kader van het project ‘Raad in de Stad’. Dat is bedacht om politiek en stad dichter bij elkaar te brengen. Escamp is met 125.000 inwoners het grootste stadsdeel van Den Haag en kent grote problemen op het gebied van armoede en eenzaamheid. “Ik wil de buurt leren kennen en ik ben nieuwsgierig naar wat er komt of juist stopt.

Morgenstond

Daarom ga ik naar deze bijeenkomst,” zegt Lysiane Finix. Zij woont in Morgenstond, een van de zeven wijken van Escamp. Ze werkte lang fulltime in de boekhouding. “Ik ging ’s morgens vroeg weg, kwam ’s avonds thuis en in de weekeinden was ik ook vaak op pad. Daardoor heb ik nooit tijd gehad om de buurt echt te leren kennen.” Ans van Buuren uit het Erasmuspark zit sinds enige tijd om gezondheidsredenen thuis. Op vrijwillige basis helpt zij mee aan de organisatie van sociale activiteiten zoals wijkfeesten. Voor volgend jaar staat een banenmarkt in de planning. De bewoners krijgen steun van welzijnsorganisatie Mooi!, zegt Van Buuren. Maar support vanuit de gemeenteraad kunnen de vrijwilligers wel gebruiken.

 

Het is ontzettend mooi om te zien dat er zo veel initiatiefrijke bewoners zijn in Escamp
Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij

Werkloosheid

Behalve armoede en eenzaamheid kent Den Haag Zuidwest, dat de hoofdmoot uitmaakt van Escamp, nog meer problemen. De werkloosheid is er hoog, relatief veel bewoners hebben gezondheidsproblemen en delen van de jeugd radicaliseren. Voormalig stadsdeeldirecteur René Baron benoemt het in een presentatie, maar hij merkt ook op dat ‘we dat wel weten van elkaar’. Het gaat erom dat Zuidwest nieuw perspectief krijgt, houdt hij de zaal voor. Verdichten, vergroenen en verduurzamen zijn de drie V’s van Baron die daaraan bijdragen.

Bezoekers beginnen in het gezamenlijke deel onmiddellijk over de vele na-oorlogse lage portiekflats in Den Haag Zuidwest. Zeventig procent van de woningen is corporatiebezit. Of die nog worden gesloopt, willen ze weten. Het antwoord is ontkennend. Er worden maar kleine ‘plukjes’ gesloopt, waar nieuwbouw voor in de plaats komt. Ook werkgelegenheid, banen tegen fatsoenlijke salarissen ‘in plaats van overwegend minimumloon of subsidiebanen’, eenzaamheidsbestrijding en openbaar vervoer zijn zaken die naar voren komen.

 

Foto's: Gemeente Den Haag/ Martijn Beekman

Onderwijs

In kleinere groepen bespreken de bezoekers hun ideeën verder. Finix stelt voor om bus 25 weer te laten doorrijden naar Den Haag CS. Ook vindt zij dat er meer vrije parkeerplaatsen nodig zijn in Morgenstond. “Een deel is betaald geworden. Het personeel aan de Leyweg houdt hele dagen vrije parkeerplaatsen bezet.’’

Verder gaan ook in kleiner verband stemmen op vóór het slopen van de verouderde portiekflats – ‘als je de buurman hoort hoesten, is het of die bij jou in de huiskamer zit’ – om op dezelfde plekken in dezelfde vorm toekomstbestendige flats terug te bouwen. Er wordt verder gesteld dat alle typen onderwijs in de wijk moeten (terug)komen. “Nu ontbreekt het vwo en zijn er geen technische opleidingen. In een wijk zo groot als Dordrecht is dat heel raar,” zegt Ronald van der Spiegel. En om de eenzaamheid te bestrijden en de bewonerscontacten te verbeteren, ontstaat het idee voor de aanleg van moestuinen.

Escamp

De aanwezige raadsleden reageren positief op alle inbreng. “Het is ontzettend mooi om te zien dat er zo veel initiatiefrijke bewoners zijn in Escamp. We hebben goed geluisterd naar wat er speelt in het stadsdeel en nu is het aan ons, de gemeenteraad, om te kijken wat we met de ideeën kunnen doen,” zegt Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij, die de avond voorzat. Lysiane Finix is niet geheel overtuigd. “Mooie plannen, maar ik moet nog maar zien of het wat wordt. Misschien over tien jaar.”

 

Standaardportret
Bekijk meer van