Benoordenhout blijft strijden voor beter openbaar vervoer

Bewoners van het Benoordenhout doen een dringend beroep op het stadsbestuur en de HTM om het openbaar vervoer in de wijk te verbeteren.

Door

De wijk wil een goed alternatief voor de onlangs verdwenen lijn 18. “Daar ontbreekt het nu volledig aan,” benadrukt Elisabet Molenaar van wijkvereniging Benoordenhout. Sinds lijn 18, die over de Wassenaarseweg naar de Laan van Clingendael reed, in december is opgeheven vanwege tegenvallende reizigersaantallen, zit een deel van het Benoordenhout zonder volwaardig ov. “Vooral rond de Van Hoytemastraat en in Clingendael. Daar leggen wij ons niet bij neer.”

Zo vraagt de wijkvereniging in een drietal brieven de gemeente, de HTM en de Metropoolregio (opdrachtgever van het ov) met klem om de bereikbaarheid volgend jaar te verbeteren. De vervoerder is nu bezig met het maken van de dienstregeling voor 2020.

 

Ik hoop dat de gemeente en de HTM onze bezwaren serieus nemen.
Elisabet Molenaar (wijkvereniging Benoordenhout)

 

Molenaar: “Weet je, het wegvallen van lijn 18 raakt veel mensen. Wij hebben honderden reacties gehad van teleurgestelde wijkbewoners, vooral ouderen. Zij zijn hun verbinding met de rest van de stad kwijt. De oplossing hoeft niet ingewikkeld te zijn: door met buslijn 20 (Centraal Station – Duinzigt, red.) een lusje te maken naar Clingendael worden de belangrijkste zorgen al weggenomen. Dit kost maar zo’n vijf minuten extra.”

Lijn 29

De huidige alternatieven, streekbus 90 die één keer per uur over de Benoordenhoutseweg rijdt en lijn 29, zijn volgens Molenaar onvoldoende.

“Dat is een belediging voor de wijk. Je kunt niet met droge ogen beweren dat lijn 29 (die vanaf het Centraal Station, over de Wassenaarseweg richting de Oude Waalsdorperweg rijdt, red.) een vervanger van lijn 18 is. Deze bus rijdt in ochtendspits alleen naar Duinzigt en in de middagspits alleen naar het station. Dat is een lijn voor forenzen. Daar hebben de mensen in de wijk niets aan. Ik hoop dat de gemeente en de HTM onze bezwaren serieus nemen. Ik wil ze vragen om zelf met de bus naar de Van Hoytemastraat te gaan, dan kunnen ze ervaren hoe complex dat is.”

De haltetijden van lijn 29 bij de Van Hoytemastraat (Foto: DHC)

Onderzoek

Het college van B en W vindt dat het ov in het Benoordenhout wél voldoet. ‘Maar omdat bewoners toch behoefte hebben aan meer vervoer, zoeken wij naar alternatieven. Bijvoorbeeld ov op maat. Dit onderzoek loopt nog,’ luidt de reactie. VVD-raadslid Remco de Vos heeft inmiddels raadsvragen gesteld. Hij wil weten of het stadsbestuur heil ziet in een extra lusje voor lijn 20. Het stadsbestuur noch de HTM wil hier inhoudelijk op reageren.

Standaardportret
Bekijk meer van